Slapp etter kyssesyke

Spørsmål

Kyssesyke: i midten av november 2011 opplevde jeg at kroppen mer eller mindre "slo seg av". Jeg fikk kraftige tilfeller av svimmelhet, som best kan beskrives som om jeg var i ferd med å svime av, men at kroppen "våknet til live igjen" rett før. På dette tidspunktet følte jeg meg ikke slapp og trøtt. Påfølgende uke tok jeg turen til legen og resultatene av blodprøver sa at je hadde hatt kyssesyke for noen uker siden (prøven kunne ikke si nøyaktig når). Med andre skulle jeg være frisk. Men nå begynte også slapphet å melde seg. Orket ikke trene og var svimmel innimellom. Legen hadde sagt at jeg gjerne måtte trene, men at det var lurt å ta det med ro om kroppen "sa fra". Jeg tok så treningsfeltet frem til jul. Hadde noen skiturer i julen der jeg følte meg ekstremt bra, så jeg ga gass. Nå over nyttår sliter jeg igjen med slapphet og kjenner at en skitur er uaktuelt, litt av disse svimmelhetsanfallene har meldt seg, gjerne i forbindelse med dårlig søvn og når jeg er sulten, samt når jeg må konsentrere meg når jeg ser på TV ( f.eks når jeg må få med meg mellomtiden og differansen i Tour de Ski). Milten min skal være bra men jeg tåler ikke alkohol noe voldsomt. Det jeg lurer på er hvor lenge kommer jeg til ha slike ettervirkninger, prøvene tilsier jo at jeg skal være frisk, og om de ettervirkningene jeg har listet opp over er normale? Savner det aktive livet og frykter at hele sykkelsesongen i år skal falle i grus. Relevante sykdommer/medisiner: Migrene

Mann, 25 år

Svar

Hei.

Kyssesyke eller mononukleose er en særdeles alminnelig sykdom som halvparten av oss gjennomgår i barneårene, oftest uten å vite om det, og resten av oss får det stort sett i ungdomsårene eller tidlig voksenår. Vi får den kun en gang, og er immun resten av livet etter dette. Prognosen er særdeles god, og langvarige komplikasjoner forekommer nesten ikke.
Man blir frisk av seg selv, uten behandling. Kroppens immunapparat tar hånd om infeksjonen, og siden den skyldes et virus så hjelper ikke antibiotika.

Imidlertid er det svært vanlig at man kan være slapp i lang tid etter gjennomgått infeksjon. Man er da slapp selv om infeksjonen er helt over og alle prøvesvar normale.
Dette er helt normalt, og absolutt ingenting å bekymre seg over. Det kan ta både uker og flere måneder hvor man føler seg klart redusert. Det går imidlertid over, og det er ingenting å bekymre seg over siden det er en forventet del av denne sykdommen. Det er heller ingenting som kan gjøres for å komme seg fortere gjennom dette, det tar den tid det tar.

Hvis leveren er angrepet, og det ser man på blodprøveverdiene, så skal man holde seg fullstendig borte fra alkohol inntil leverprøvene er normalisert igjen. Hvis milten er forstørret, skal man holde seg borte fra kontaktidretter m.v. inntil milten er normal størrelse igjen. Dette fordi en forstørret milt lettere kan sprekke ved støt, fall m.v.

Når det gjelder trening, så kan man trene ved den intensitet som kjennes OK ut. Det gjelder altså å lytte til kroppens signaler, og legge opp treningsnivået etter dette. Der er ikke andre måter å vurdere dette på, enn akkurat dette med å lytte til kroppens signaler helt ærlig, og så å følge de "råd" kroppen gir deg.

Ha det bra og god bedring videre. Dette går over.