Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skal man reise med et barn med sprøyteskrekk?

Spørsmål

Hei! Jeg har fått muligheten til å ta mine barn med på en spennende reise til Gambia. Min sønn er 11 år, og dessverre så har han sprøyteskrekk. I andre klasse var det vaksinetid, og han måtte holdes fast med makt for å få gitt sprøyta. En vanskelig opplevelse for oss begge. Nå tror jeg i tillegg at han er for sterk til å kunne holdes fast. Han fremstår som litt mer engstelig enn normalt. Og han har hatt ubehagelige sprøyteopplevelser på sykehus. Så til det jeg lurer på. Er det mulig å dra til Gambia uten vaksine? Det er disse vaksinene som er anbefalt: Hepatitt A, polio, difteri/tetanus. Gulfeber. Lurer egentlig både på om det er obligatorisk for å komme inn i landet. Og på om det er forsvarlig og dra uten. Turen er på 17 dager, og alle unntatt tre dager er ved flott hotell ved kysten. Tre dager er i en liten fattig landsby innerst i Gambia under enkle levekår. Lurer også på om disse sprøytene er samlet i en sprøyte, eller om han må ta flere sprøyter.

Mann 11
Svar

Det anbefales at han får vaksine mot både hepatitt A og gulfeber, som begge er sykdommer som kan forekomme i Gambia, men han blir neppe stoppet ved innreise, i og med at dere kommer fra et land hvor det ikke forkommer gulfeber. Vi kan ikke gi ham noen fritaksatterst. Jeg anbefaler ikke at dere drar dit uten vaksiner.

Dere har sa to alternativer, enten å la være å dra, et alternativ som er helt greit om dere ikke allerede har betalt reisen, eller at han selv velger å ta vaksinene. Noen få ganger har jeg klart å gjøre avtale med et barn at vi skal få holde ham eller henne fast mens vi vaksinerer, mot at barnet lover å ikke bite eller noe sånt når vi gjør det. 

Små barn lar vi bare foreldrene holde fast uten dikkedarer, men på ett tidspunkt er ikke det så lett. Det vi alltid opplever etter at sprøytene er satt er at barna er lettet over at det ikke gjorde vondt i det hele tatt. Selve sprøytesettingen er gjort på under ett sekund per sprøyte.

Hvis det er umulig å få ham med på en avtale om å få satt sprøytene foreslår jeg at dere utsetter denne ferien til han blir større.