Skabb

Spørsmål

Hei!

Etter flere uker med utslett og kløe, rettet vi mistanken mot skabb. Hele familien tok nix-kur, inkludert junior på 2,5 år. Vi ble fortalt av legen at det er vanlig å klø i flere uker etterpå, og at de fleste blir bra etter en kur. Minstemann i familien fikk et hissig, rødt eksemlignende utslett over hele kroppen etter behandlingen (har fått locoid lipid for dette).

Vi klør voldsomt fremdeles, og dette har vært en særs ubehagelig opplevelse. Mitt spørsmål er: hvordan kan vi vite om en kur nix er nok? Står på tuben at kur 2 i såfall bør gis etter 1 uke, men kløen kan jo vare opptil 4 uker etter hva jeg forstår. Vi er jo desperate etter å bli kvitt dette for godt, samtidig vil jeg unødig utsette minsten for utslett igjen om det ikke er 100% nødvendig.

Skal sies at skabb går i bhg hans, så selvom legen ikke fant noe på oss, er vi sikre på at det er skabb vi har.

Mvh

Svar

Hei.

Et generelt råd er å gjenta behandlingen etter en uke. Der finnes alternative preparater for deres minstemann, for å unngå bivirkninger påny. Se info nedenfor, fra Folkehelseinstituttets sider.
Kløe som vedvarer i ukesvis selv etter at man er kvitt skabben, kan dempes effektivt med middels sterke kortisonkremer, som fåes på resept av fastlegen. Det er ingen grunn til å ikke unne seg dette!

Du spør om hvordan dere kan vite at en kur med medisiner er nok, dvs at dere er kvitt skabben, når dere fortsatt klør. Det er klart at det er et godt spørsmål, som det ikke nødvendigvis finnes noe godt svar eller god løsning på, og blant annet derfor anbefaler man en kur nr 2. Medisinen er svært effektiv, og gjennomfører man den korrekt, samt sanerer hus og sengeklær osv på anbefalt måte (se Folkehelsas sider) så kan en egentlig ta for gitt at en har blitt kvitt skabben, i praksis. Men siden det som kjent ikke er noe her i verden som er 100%, så anbefales kur nr 2 etter en uke.

Når dere så etter noen uker merker at dere ikke klør lenger, er det det endelige beviset på at dere er kvitt skabben.

Fra Folkehelsa.no:

"Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles. Førstevalgspreparat er permetrin 5% krem (Nix ®) som smøres inn i tørr hud. Kan brukes til voksne og barn over 2 måneders alder. Hele hudoverflaten unntatt ansikt og hodebunn behandles. Smør også huden mellom fingre og tær, i armhuler, navle, ytre genitalia og sete. Etter minst 12 timer bør man dusje eller bade. Har man vasket hendene før åtte timer er gått bør hendene smøres på nytt.

Alternativt kan benzylbenzoat 33% liniment brukes. Barn under 2 år og spedbarn bør behandles under legetilsyn. Til barn under 2 år bør fortynnet liniment (15%) benyttes, og hodebunn og ansikt bør også behandles. Ved behandlingssvikt anbefales det et alternativt middel enn det man har brukt. Et siste alternativ kan være peroral behandling med stromectol (Ivermectin®) 200 μg/kg kroppsvekt som engangsdose og som gjentas etter 2 uker.

Det anbefales generelt å gjenta behandlingen etter én uke, men siden permetrin kan virke lokalirriterende på huden kan man – spesielt hos personer med en ømfintlig hudtype – ofte nøye seg med én behandlingsomgang. For vellykket behandling er det viktig at klær, håndklær og sengetøy enten vaskes på 60°C eller oppbevares uten hudkontakt i tre døgn i romtemperatur, helst pakket inn i plastposer. Dette bør skje senest 12 timer etter inntak av Ivermectin tabletter og direkte etter at man har hatt Nix-kremen på i 8-12 timer.Alt sengetøy, inkl. tøy brukt foregående dag vaskes på minst 60 ºC, eller brukes ikke på 5 dager."

Håper at svaret er til nytte for dere. Lykke til!

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-