Skabb på sykehjem

Spørsmål

Hei. Jeg jobber som hjelpepleier på et sykehjem. En av beboerne har fått skabb. Den er langt fremskreden, og det er uvisst om hun vil bli frisk igjen. Vi ansatte er urolige for om vi har blitt smittet, og savner endel informasjon. Noen sier det skal isolasjon til for pasienten, mes andre sier dette er nærmest en bagatell. Kan du si noe om hvilke rettigheter vi som ansatte har i.f.t dette problemet???

Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Skabb er ikke en farlig infeksjon, men tradisjonelt er uttrykket "skabb" knyttet til noe urenslig og ekkelt.

Jeg skjønner ikke helt formuleringen din om at den er langt fremtreden hos pasienten og at det er uvisst om hun skal bli frisk igjen. Det virker på meg som sykdommen oppfattes som svært alvorlig eller til og med dødelig? Det har jeg i så fall vanskelig for å skjønne, da dette er en relativt harmløs infeksjon.

Skabb er en liten hudmidd som graver ganger under huden. Som regel finner man skabbgangene på siden av fingrene, ved håndledd og albuer, eventuelt i skrittet og på bryster. Gangene ser ut som gråhvite, slyngede streker med midden som en svart prikk i enden av gangen.

Midden legger egg og ca. 25-50 egg klekkes hver måned fra en hunnmidd. Symptomene består av kraftig kløe, spesielt etter at man har lagt seg om kvelden. Av og til blir det kløende, røde prikker og eventuelt sår der hvor man har klødd seg.

Smittemåten er nær kroppskontakt, hos voksne som regel seksuell kontakt. Skabbmidd kan også overleve lenge i sengetøy og smitte på denne måten.

Skabbmidd dør etter en uke uten hudkontakt. Tøy og sengetøy må vaskes på 60 grader eller legges i fryseboks i et døgn. Dyner og tepper, madrasser og annet som ikke kan vaskes, luftes godt og settes kjølig i en periode.

Skabb behandles med en krem som heter NIx, bortsett fra til barn under 3 år, gravide og ammende.

Følger man anvisningene nøye blir man i de aller, aller fleste tilfeller kvitt skabben.

Som ansatt er det naturlig at arbeidsgiver dekker de utgifter du har til behandling av infeksjon du har pådratt deg på jobben. Forøvrig har dere krav på informasjon.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn