Sikrere sex

Spørsmål

Hei håper du kan hjelpe meg å få klarhet i dette for jeg holder på å bekymre meg ihjel. For 1 uke siden var jeg så idiotisk at jeg hadde analt samleie (jeg var aktiv) og oralsex (gjensidig) med en transeksuell eskortepike fra filipinene. Vi var beskyttet under hele akten, som varte i ca 15 min, med unntak av da vi var ferdige hvor vi lå sammen i sengen og pratet, hun hadde fremdeles kondom på (selv om jeg aldri var passiv) men jeg hadde av kondomen da vi pratet i senga, og den kan ha kommet borti henne siden vi lå ganske nærme inntil hverandre. Hun presenterer seg selv via hennes hjemmeside som opptatt av "safety" og poster jevnlig bilder av hennes helsekontroll for å bekrefte dette, sist var i begynnelsen av januar 2017. Vi hadde som sagt beskyttet sex med glidemiddel, og jeg tror ikke kondomene vi brukte sprakk (jeg sjekket dem ikke etterpå). Jeg merket litt senere at jeg hadde bitt meg selv i kinnet og på tunga, uten at jeg tror at dette blødde under oralsex. Jeg blødde også litt i tannkjøttet da jeg pusset tenner senere på dagen. Vi kysset ikke under samleiet, kun et lite kyss helt i starten. Jeg blir helt paranoid av å tenke på dette og har tilogmed kontaktet henne i ettertid for å høre hvor hun sier "All safe dont worry", men jeg kan ikke med sikkerhet si at hun ikke kan ha bli smittet i tiden etter de negative prøveresultatene. Mine spørsmål blir følgende; hva er risiko/sannsynlighet for smitte av sykdommer, særlig HIV i dette tilfellet? Jeg tenker også på andre sykdommer som HPV og blir meget bekymret for at det kan føre til at jeg får kreft i munn og svelg osv (selv om det var beskyttet oralsex). Er dette noe å være bekymret for? Kan jeg ha fått smitte fra henne da vi hadde oralsex? Jeg er gift og veldig bekymret for at det bærer noen risiko ovenfor min kone. Særlig bekymret er jeg for HIV i dette tilfellet. Jeg har virkelig klart å drite meg ut nå og ser livet mitt passere i revy. Basert på ovenfornevnte info, hvilke råd/berolignende tanker kan du gi meg?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Ut fra det du forteller så fulgte du rådene om sikrere sex, du brukte kondom ved samleiet og du sørget for ikke å ha nevneverdig slimhinnekontakt ellers under det seksuelle møtet annet enn helt overfladisk. I første rekke bekymrer du deg selvsagt for HIV, men det er temmelig usannsynlig. HIV overføres i det alt vesentlige ved det ubeskyttede samleie og hvis, som du sier, at kondomet ikke røk eller gled av så burde du være på den sikre siden her. Du nevner at du kom til å bite deg i kinnet og i tungen, men uten at det blødde. Slimhinnene i munnhulen er bygget av mange lag med celler fordi munnen nettopp er et travelt organ og den er konstruert for å tåle mye, så det synes jeg ikke du skal hekte deg for mye oppi. Vi må, til tross for alt som omgir HIV-viruset av omtale de siste femogtredve år, tenke på at viruset altså ikke er veldig smittsomt. Ofte er det mer situasjonen enn det som i virkeligheten foregikk som opptar en og som man blir bekymret for. På den måten forveksler vi virusets farlighet med dets smittsomhet. Men denne perioden trenger ikke å vare så veldig lenge. Moderne HIV-tester er veldig sensitive og vil knipe en HIV-positivitet etter forholdsvis kort tid. Derfor kan du allerede etter mellom 2. og 3. uke etter hendelsen få tatt en HIV-test. Er den negativ er du overveiende sannsynlig sant negativ. Du må riktignok ta en kontroll etter noe lengre tid, men det er svært sjelden å se at en primært negativ test blir positiv senere.

Diskusjonen du tar opp hvorvidt hun kan være HIV-positiv til tross for at hun hevder det motsatte er det vanskelig å ha noe begrunnet synspunkt på siden situasjonen var som den var. Generelt er å si at de aller fleste gjør alt de kan for å forbli negative, spesielt de som ofte har sex med nye partnere. Problemstillingen vedrørende oral HIV er det sjelden noen spør om, men jeg forstår at etter en del omtale av HPV-virus i det offentlige rom så fokuserer mange på dette med HPV som bakenforliggende årsak til kreft. Tidligere forbandt man nok mest kreft i livmorhalsen hos kvinner med enkelte genotyper av HPV-virusfamilien, mens de øvrige lokalisasjoner hvor noen flere typer av det samme viruset vil kunne ha en årsakssammenheng med kreft er kommet opp som følge av nyere forskning. Kreft i munnhulens og svelgets omgivelser har vært omtalt, men HPV-betinget kreft tar årtier før den blir manifest og generelt er dette sjeldne kreftformer. Kyssing og oral sex er så ytterst vanlig, hyppig og alminnelig blant de aller fleste at noen god måte å forebygge slikt på finnes neppe. Derimot bør man ettersom årene siger på være rask i avtrekkeren hvis man merker noe uregelmessig i disse regionene.

Jeg tror dette har gått bra, du hører definitivt ikke til gruppen hvor man tenker særlig hardt på HIV, men siden du nå engang hadde kontakt med en sexarbeider så ville jeg nok i tillegg til HIV-testen om en til to uker også la meg sjekke for de øvrig forekommende seksuelt overførbare tilstandene for sikkerhets skyld. Du gjorde hva du kunne for ikke å bli smittet med noe og det har du etter alle solemerker greid. Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Jonas Skylstad
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-