Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sex med ukjent partner

Spørsmål

Jeg har hatt ubeskyttet sex med en prostituert fjente fra Ukraina. Dette var mitt først samleie, altså jeg har aldri hatt sex før. Jeg er bekymret for at jeg kunne ha blitt HIV-smittet. Vil derfor spørre om sannsyligheten for at hun kan være HIV-positiv eller sannsynligheten for at jeg har blitt smittet. Dette skjedde for noen dager siden

Mann 26
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Sannsynligheten for at partneren din skal kunne være HIV positiv er det ikke mulig å si noe sikkert om. Imidlertid er det viktig å huske på at også de prostituerte kvinner er kjent med seksuelt overførbar sykdom og selvsagt heller ikke ønsker å få noen av dem. Derfor er det vanlig at de ønsker å bruke kondom ved samleie, dette beskytter både dem selv og partneren. Av og til skjer det imidlertid at hun kanskje gjør unntak av denne praksis, kanskje litt avhengig av partnerens alder f. eks. Selv om hun imidlertid skulle være HIV positiv så er det slik at HIV-viruset er et meget lite smittsomt virus og overføringsraten er på mellom en på tusen og en på ti tusen fullgåtte ubeskyttede samleier, forutsatt at begge parter har hele og kontinuerlige slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom. 


Nå kan du vente ca. 2-3 uker etter episoden før du begir deg til legen og får deg testet for seksuelt overførbar sykdom, heri inkludert en HIV-test. Hvis den testen er negativ er det en svært god indikasjon på at du er sant negativ. Testen er svært sensitiv og etterat vindusperioden er over får den med seg praktisk talt alle som er blitt smittet. Imidlertid er det slik at laboratoriet vil ha en ny HIV-test på et noe senere tidspunkt, dette varierer mellom de forskjellige laboratoriene. Dette er for å være på den sikre siden, enkelte ganske få tar noe lengre tid før de utvikler antistoffer som testen reagerer på. 


Tester for seksuelt overførbare sykdommer kan tas i primærhelsetjenesten, enten hos fastlegen eller noen annen primærlege. Det finnes dessuten både ungdomsklinkker og andre klinikker spesielt innrettet for slik sykdom der du ikke trenger timebestilling, som f. eks. Olafiaklinkken i Oslo. Som oftest har slike tilfeldige og flyktige forbindelser gått bra.