Sex etter behandling for barnemark

Spørsmål

Hei, dersom man har fått barnemark og startet behandling(Mebendazol). Hvor lenge må man unngå seksuell kontakt med en partner?

Kvinne
Svar

Hei.

Mebendazol virker lokalt i tarmen, altså mens medisinen passerer gjennom tarmsystemet. I løpet av et døgn er det man putter inn i munnen, f.eks. denne medisinen, kommet ut via avføringen igjen. Da har medisinen gjort virkningen sin, ved å drepe marken. Kuren er altså ferdig og har gjort virkningen sin i løpet av det første døgnet etter inntak. Det gir effekt (=man blir kvitt marken) i ca 95% av tilfellene. Siden det ikke er 100% effekt, anbefaler man en ny kur to uker senere.

Småmark er svært smittsomt, og derfor anbefaler man alltid å behandle alle i en familie eller parforhold uansett. Hvis din partner har fått behandling samtidig med deg, så kan dere ha sex når dere vil. Hvis partneren din ikke har fått kuren, kan vedkommende være smittet, og da kan du få det tilbake igjen. Slik frem-og-tilbake smitte er svært vanlig når det gjelder barnemark, og det er en av grunnene til at man anbefaler familie- og partnerbehandling.

Hvis ikke du har en fast partner, men spør mer generelt om når du kan ha sex etter en kur mot barnemark, så er svaret at du er mest sannsynlig helt frisk etter kuren, jfr over, og kan ha sex når du vil. Forøvrig er ikke sex en helt typisk smittesituasjon for barnemark, for den smitter fekalt-oralt, dvs på følgende måte:

Barnemarken kryper ut av anus om kvelden og legger egg like utenfor analåpningen. Disse eggene kan andre personer i husstanden eller andre med tett fysisk kontakt få i seg via munnen, og da blir man smittet. Det skjer f.eks. ved at man klør seg i baken (spesielt barn) og får egg under neglene eller på huden på fingrene, som man så kan "legge fra seg" andre steder i huset, som f.eks. dørhåndtak, vannkraner osv, og de som tar på disse kan da få eggene på sine fingre, og så kan man da få eggene inn i munnen ved at man spiser uten å vaske hendene osv. Dette er fekal-oral smittemåte. Men det er jo svært kort avstand fra anus til vagina, så det kan lett forekomme egg nær eller i vagina også, og en annen ting er at sex er nå så mangt, inkl muligheter for fysisk kontakt med analåpningen eller områdene omkring, så smitte kan avgjort skje på den måten også.

Så har du en partner som ikke har fått behandling samtidig med deg, ville jeg sagt ifra, slik at vedkommende kan ta en kur for sikkerhets skyld, for å redusere din mulighet for re-smitte.

Håper det var grei info. Ha det bra.