Sepsis og utslett

Spørsmål

Innlagt pårørende har fått sepsis. Hadde god allmenntilstand, men ble brått frostig og dårlig. Etter utredning for flere mulige forhold blir han nå antibiotikabehandlet. Trolig bakterier fra urinveier. Utredet også for endokarditt (kunstig klaff) ettersom dette har vært problem tidligere (ikke påvist per nå). Har VRE. Har gått fra litt rødlighet i huden på en legg til distinkte røde prikker på leggen. Jeg påpekte dette til personellet fordi fokus var annet sted. Det som startet litt uskyldig har økt på - og nå er det slik over store deler av kroppen - mer hissig og sammenhengende (ikke sett selv). Helseaktørene virker mindre bekymret enn meg og kaller det et utslett, og løsningen fra deres side skal å være å kutte ut en av antibiotikaene - ampicilin. Jeg er urolig for at det er langt mer alvorlig og har jeg rett så må det handles raskt. Jeg vil derfor høre med noen som har erfaring om hvordan dette vurderes.

Mann 84
Svar

Hei och tack för din fråga,

Sepsis innebär att vårt immunforsvar reagerar för kraftigt vid en infeksjon. Effekterna kan bli att våra organ fungerar sämre - vi får ökad puls og sjunkande blodtryck, får sämre njurfunktion eller blir omtöcknade og förvirrade. Det vanligaste ursprunget till infeksjonen är från lungor eller luftvejer og från urinen. På tredje plats kommer hudinfeksjoner.

Din korta beskrivning av förloppet inger ändå en trygghet. Legen på sjukhuset har tänkt på endokarditt. Det visar att man varit noggrann med bedömningen. Det är också riktigt att en vanlig anledning till utslett vid infeksjon uppkommer av antibiotikabehandlingen. Det är dessutom så att ampicillin är det läkemedel av alla antibiotika som oftast ger upphov till utslett. Så det är mycket möjlit att man bedömt det hela på rätt sätt, att utslett är en reaktion på antibiotika.

Det viktiga att ha koll på är det som vi kalar vitalparametrar: pasienten ska ha ett blodtryck över 100 systoliskt, man ska syresätta sig på ett bra sätt (ofta med hjälp av oxygentillförsel) och man ska kissa ordentligt (minst 1,0 liter per dygn). Om pasienten är inlagd på sykhuset och antibiotikabehandlad och dessutom utredd för avancerade infeksjoner som endokarditt är jag övertygad om att man har situationen under kontroll.

Det är svårt på bilden att säga den exakta anledningen till utslettet. Men, som sagt, är vitalparametrarna under kontroll så tyker jag du kan känna dig trygg med helseaktörernas arbete.


Med vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege