Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Senfølger etter Legionella?

Spørsmål

Hei! For 4 år siden kom jeg hjem fra en ferietur i Thailand, og noen dager ble jeg syk med høy feber. Jeg ble ettterhvert innlagt på sykehus, hvor de fant at jeg hadde Legionella med blodforgiftning. Jeg var tungpustet ca 3 måneder etterpå. Nå lurer jeg på om lungene kan ha tatt skade, slik at jeg er mer utsatt dersom jeg blir smittet av Covid 19. Jeg er 62 år, ellers frisk og i 100% jobb.

Kvinne 62
Svar

Etter en alvorlig lungebetennelse kan det dannes arrvev i lungene. Dette vises på vanlige røntgenbilder og CT-bilder av lungene. Dette gir vanligvis ikke noen plager, men slike områder i lungene kan være utgangspunkt for lungebetennelser senere i livet. 

Du vil ikke være mer utsatt for å få covid-19, og det er helt andre mekanismer som ligger til grunn for de alvorlige komplikasjonene av covid-19: lungesvikt og multiorgansvikt. Men i forløpet av en viruslungebetennelse kan det oppstå en bakteriell lungebetennelse. Det var dét de fleste døde av under Spanskesyken. I våre dager har vi antibiotika, og om du ikke er så uheldig å få lungebetennelse medf multiresistente bakterier vil en bakteriell lungebetennelse som oftest gå bra.