Satt på et toalettsete hvor det muligens var noe urin. Smitte?

Spørsmål

Hei! Jeg var på et toalett ombord på et fly som jeg tror hadde urin på setet. La ikke merke til dette før jeg var ferdig, men følte det ble veldig ubehagelig da jeg ble engstelig for hva det kunne medføre.. Nå tre uker senere har jeg begynt å få vondt i halsen og er bekymret for om jeg kan ha blitt smittet av noe sykdom etter dette? Tenker jo da på HIV og andre skumle ting? Leste jo selvfølgelig at mange blir influensasyke etter 2-4 uker, og blei ikke mindre bekymret... Kan jeg ta det med ro eller bør jeg sjekke meg?

Kvinne 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg kan garantere deg at din feber og halsvondt nå, tre uker etter at du kanskje fikk en annen persons urin på huden, på ingen mulig måte kan skyldes HIV eller andre farlige sykdommer. Det finnes ikke sykdommer som smitter ved å få urin på huden, spesielt ikke HIV. Urin er forøvrig også under normale omstendigheter steril og ikke smittebærende. Unntak er urinveisinfeksjoner, men det smitter ikke via huden. Og kjønnssykdommer krever seksuell kontakt for å overføre smitte.

Kort oppsummert: Det er helt tilfeldig at du får vondt i halsen og feber nå, og uten mulig sammenheng med at du kanskje var i kontakt med urin for tre uker siden, noe som forøvrig heller ikke har noen mulighet for smitteoverføring av noe slag.

Du behøver på ingen måte å teste det for noe som helst. (Med forbehold om halsen skulle bli veldig vond, da er det jo mulig at du har fått en bakteriell halsbetennelse som behandles med antibiotika. Skulle halsvondtet bli verre og dra i langdrag, kan du jo vurdere et legebesøk for dette, men se det an i første omgang.)

Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-