sår på penis

Spørsmål

Hei jeg har fått noen sår på penishodet, som ser litt ille ut, har hatt på salve å det klør ikke noe spesiellt, har ingen problem med vannlating. Hadde sex med en jente å hun sa i ettertid at hun hadde urinveisbetennelse, hadde fått pencelinkur for det, kan jeg være smittet av noe? Detter er 14 dager siden .

Mann 64
Svar

Hei och tack för ditt mail,

Det är ganska svårt att säga något exakt om ditt sår efter som jag inte har någon bild av det. Om man ska tro på sexuellt överförd sjukdom som kommer efter 14 dagar så kan man tänka sig herpesinfektion. Det vanligaste är att sjukdomen ger blåor som sedan spricker och ger sår. Jag vet inte om det var så för dig. En annan möjlighet är infektion med sopp som i vissa fall kan ge sår. De brukar dock svida och klia. Syfilis är en välkänd infeksjon som ger sår. Vanligen har infektionen ganska lång inkubationstid men man kan i vissa fall få symptom efter så kort tid som två veckor. Vanliga sexuella smittor som klamydia och gonorré tror jag inte på med dina symptom. Det är sjukdomar som ger svidningar och flytningar.

Urinveisbetennelse ger inte sår så det tror jag inte du behöver tänka på.

Sedan finns det andra anledningar till så än de sexuellt överförbara. Jag tycker du ska se vad som händer på 1-2 uker. Blir såret större eller inte blir det minsta bättre bör du visa upp det för din fastlege.

Jag hoppas detta var till någon hjälp, bästa hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege