Sår og ubehag nedentil i graviditeten

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid i uke 36+0, med mitt andre barn. Vinteren for snart to år siden fikk hele familien (barn, samboer, jeg og besteforeldre) en innmari hissig og underlig infeksjon i munnen. Den artet seg som blemmer på siden av tungen, og gjorde veldig vondt. Noen av oss mistet smakssansen for en stund, men for min del var det mest uttalte blemmene og smerten, samt at tungen hovnet opp (ble vanskelig å si «s» og «r» og «th»-lyden på engelsk). Vi var alle dårlige en måneds tid i første runde, og senere kom og gikk det. For min og samboers del var det noe som kom og gikk i 6-8 måneder, med utbrudd med jevne mellomrom som var mindre hissige enn første gang. Det ga seg plutselig høsten for ett år siden. Jeg tok det opp med fastlegen flere ganger, som ikke hadde noen god forklaring og heller ikke gjorde noen nærmere forsøk på å finne ut av det (i og for seg greit da vi regnet med at det ikke var farlig). Vi holdt oss imidlertid vekk fra oralsex i perioden vi hadde utbrudd- blemmene gjorde såpass vondt at hverken samboer eller jeg hadde lyst til å risikere å få det nedentil. Så til poenget- lørdag kveld begynte jeg å kjenne at tungen var sår i ingen igjen. Jeg tenkte ikke noe mer på det, og vi hadde gjensidig oralsex etterfulgt av vanlig samleie. I dag er sårheten uttalt, jeg ser blemmer og nå i kveld er hovenheten tilbake også (fikk problemer med å si enkelte bokstaver igjen). Jeg gjenkjente da symptomene, og skjønte at det var plagene fra i fjor som var tilbake. Denne gangen hadde vi altså oralsex ved starten av utbruddet, og jeg er bekymret for smitte til underlivet før fødsel. Vet at herpesinfeksjon i underlivet rett før fødsel kan bære farlig for den nyfødte. Dette er ikke herpes (har det oralt, og det arter seg ikke sånn), men i og med at vi ikke aner hva det er lurer jeg på om det er noe jeg kan gjøre eller bør teste meg for mtp nært forestående fødsel og at vi altså via sex har risikert smitte nedentil? Jeg vil ikke risikere å skade barnet. Takk for hjelpen!

Kvinne 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Her kan man jo spekulere på hva som frembragte forandringene i ikke bare din, men også familiemedlemmenes munner;- men det viktige vis a vis at du er gravid er å få utelukket at du faktisk kan ha en herpes nedentil som nå er under utvikling. Du skriver at du vet hvordan en herpes arter seg, men her er poenget at den kan arte seg svært forskjellig, ikke bare fra individ til individ, men også hos samme individ. Herpes kommer i to utgaver, type 1 og 2;- type 2 er den som oftest forekommer nedentil og type 1 på leppen og hudområdene rundt. Herpes 1 kan også forekomme inne i munnhulen og siden du/dere hadde denne perioden for et år siden så kan herpes på ingen måte utelukkes i retrospekt, det burde ha vært tatt prøver på herpes den gangen allerede med tanke på om det kan ha vært en primær herpesinfeksjon.  Herpes 1 kan overføres til underlivet ved oral sex, det ser man ikke så sjelden, begge typene er like farlig under en fødsel og må for all del unngås. 


Det du uoppholdelig således bør gjøre er å kontakte legen/gynekologen som følger deg i svangerskapet og ber om en snarlig time slik at de adekvate prøvene kan bli tatt og ut fra dem at det så tas stilling til hva som skal gjøres. 


Av andre diagnoser som kan medføre smertefulle tilstander i munnhulen er after eller stomatitis aftosa. Den kommer med sirkulære, grunne grålige sår som kan være svært ømfiendtlige, de kan også flyte sammen til noe større sårområder. Effektiv behandling av disse kjennes ikke og de forsvinner vanligvis etter en 7-10 dager av seg selv. Meg bekjent er det ikke vanlig at flere innen samme husstand får after samtidig. Infeksjoner fremkalt av coxackievirus, som er et tarmvirus kan fremkalle flere typer av infeksjoner i munnhulen, men de bruker å forsvinne etter en til to uker, disse kan også forekomme hos barn. 


Men det viktige nå er, for å presisere, at det så snart som mulig vurderes om du kan ha en herpesinfeksjon nedentil. God bedring og lykke til ! 

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn