Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Risikofaktorer for coronasykdom

Spørsmål

Hei! Kan autoimmune sykdommer ha noe å si i forhold til covid-19? Feks. Rosacea? Eller hvis man har forlenget q-t intervall og/eller sinus arytmi? Og hva med noen små lekkasjer på hjerteklaffene som i utganspunktet er ufarlig? Mvh, kvinne 24

Kvinne 24
Svar

Hei.


Hudsykdommen rosacea er ikke en autoimmun sykdom, så det poenget faller vekk her. Rosacea er heller ingen risikofaktor for coronavirusinfeksjon. Autoimmune sykdommer en svært stor gruppe sykdommer, hvor det i noen tilfeller foreligger redusert immunforsvar, og ved andre er det ikke redusert immunforsvar, så der finnes ingen entydige svar på denne store sykdommsgruppen som sådan. Men autoimmune sykdommer står generelt ikke på listen over risikofaktorer for coronasykdom. Der finner vi som kjent hjertesykdommer, lungesykdommer m.v.

Personer med tilstandet "forlenget qt-intervall" er like friske og med like godt immunforsvar som alle andre i utgangspunktet, men kan få hjerterytmeforstyrrelser f.eks. ved bruk av en del medikamenter. Det samme gjelder sinus arytmi. Med hjertesykdom, som er en risikofaktor, tenker en mer på symptomgivende hjertesykdom som hjertesvikt, coronarsykdom m.v.

Hvis ditt spørsmål gjelder deg selv eller en du kjenner, som har både forlenget qt-intervall, sinus arytmi og små lekkasjer på hjerteklaffene, så er det nok å anbefale at vedkommende spør sin fastlege konkret om legen mener at en er i noen risikosone, altså få en individuell vurdering av dette, enn å trekke slutninger på bakgrunn av generelle anbefalinger omkring dette. 

Ha det bra.