Risiko för sepsis

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 52 år, ikke røyker og frisk , ikke risiko gruppe, bruker ikke medisiner , og jeg fikk brått infulensa nå for litt over 1 mnd siden, pleumoni og sepsis. Jeg lå 4 døgn på Ahus og var meget syk. Takk og lov så gikk alt godt . Det jeg nå er livredd for er : er sjansen stor for at jeg kan få sepsis igjen ? Og ved en forkjølelse i fremtiden er jeg livredd for å få sepsis og bli brått hysterisk og kontakte min fastlege kansje for bagatell . Til info så jobber jeg i hjemmesykepleien , har ikke tatt noen vaksiner .

Kvinne 52
Svar

Hei,

Svaret på din fråga är ganska enkel: Nej du har ingen ökad sjanse för att få sepsis igen.

Vissa grupper av människor har en ökad risiko för allvarlig infektion. Det gäller för exempel de som nyligen behandlats med läkemedel som försvagar immunsystemet. Cytostatika (cancerbehandling) är ett exempel på ett sådant. Patienter med andra kroniska sjukdomar som svår lungsjukdom eller nyresjukdom har också ökad risk. 

Att få lungbetennelse (och sepsis) efter influensa är sådant som kan drabba vem som helst. För en frisk 52-åring som du innebär det att du INTE behöver vara rädd för att det ska ske igen.

Med vänlig hälsning,

Per Åkesson

infeksjonslege