Risiko for HIV?

Spørsmål

Etter å ha hatt et enkelt seksuelt møte med en kvinnelig partner, har jeg fått vite at hennes tidligere kjæreste hadde et lengre forhold til en hiv-positiv. Min aktuelle partner har testet seg - to, fem og ti måneder etter avsluttet tidligere forhold. Alle tester negative. Kan jeg være 100% sikker på at hun er i frisk etter dette?

Jeg brukte ellers kondom under samleiet, som ble avbrutt som ekstra sikkerhet mot graviditet. Her må nevnes at jeg har atopisk eksem med små rifter/revner i huden i hånden og på fingre. Utløsningen kom etter onani med kondomet på, og jeg begynte dermed å engste meg for at skjedesekret fra utsiden av kondomet også kan medføre en mulig smitterisiko, hvis dette kommer inn i riftene i hånden? For å gjøre bildet komplett nevner jeg også at min partener praktiserte oralsex en kort tid før kondomet ble tatt på. Hvordan vurderer legen risiko for smitte i dette totale bildet?

Mann, 42 år

Svar

Hei!

Det viktigste du forteller er at hun har testet seg flere ganger. Etter tre negative tester med såpass langt mellomrom ville jeg føle meg ganske sikker på at hun ikke hadde HIV. 100% sikker er det som regel vanskelig å være i medisinen, fordi alt er teoretisk mulig, men det er i hvert fall svært, svært usannsynlig at hun er smittet.

Slik jeg forstår deg videre hadde dere ett samleie, og risikoen for å bli smittet ved kun ett samleie er relativt liten når det gjelder HIV, mye større når det gjelder feks hepatitt B og klamydia.

Du var fornuftig og brukte kondom, og selv om du skulle få skjedesekret på fingrene er risikoen for smitte svært, svært liten ut fra det du forteller.

Jeg ville ikke bekymret meg for dette, men det er fornuftig av deg å bruke kondom ved "tilfeldig sex"!

Lykke til!