Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Risiko for Covid-19-smitte

Spørsmål

Hei! Jeg har noen spørsmål om smitte av covid-19. Jeg har selv slitt en del med helseangst og er veldig redd infeksjon, og jeg bor med en mamma i risikogruppen og er derfor ekstra redd for at hun skal kunne bli syk. Vi har nesten 100% isolert oss de to siste månedene. Jeg har veldig lyst til å komme i gang med reguleringsbehandling. Jeg har snakket med tannlegekontoret som sier at tannlegene går med briller, munnbind osv. og at de spriter stolen, lufter rommene osv mellom hver pasient. Pasienter som viser symptomer får ikke komme, det samme gjelder tannlegene. Hvis jeg hadde hatt første timen om morgenen, kjørt til døren, gått med munnbind inn i bygget, ikke satt meg ned på venterommet og ikke tatt på noe + hatt antibac i lomma, latt mobilen ligge i bilen osv, er det noe smittesjanse da? Jeg leste en artikkel om at tannlegekontorer kun kan være skumle fordi det kan ligge droplets i luften fra tidligere pasienter, gjør det at å være pasient 1 den dagen er trygt? Hvor smittsomt er covid-19 i friluft? Hvis ingen av partene hoster/nyser? Er det farlig å snakke med noen med 1 meters avstand for eksempel? Er det holdepunkter for at grad av eksponering henger sammen med hvor syk man blir? Er det holdepunkter for forskjell av alvorlighetsgrad av sykdomsforløp etter blodtype? Leste at det er farligere å ha blodtype A. Jeg finner heller ikke statistikk for den reelle risikoen hvis man er ung og ikke har underliggende sykdom. Jeg er 21 og frisk, har jeg grunn til å være så redd som jeg er? Mamma har en lett astma og har også MS. Hun er normalvektig, har lavt blodtrykk og er i ellers god form. Er det større risiko for at covid-19 hadde utviklet seg til den farlige lungebetennelsen pga den underliggende sykdommen? Hva er det som fører til at noen får lungebetennelsen og andre ikke? Takk for hjelpen:)

Kvinne 21
Svar

Her var det veldig mange spørsmål, og vi har ikke svaret på alle.

Du sier at du er mamma i risikogruppen. Jeg går ut fra at du har et barn i risikogruppen. Det har vist seg at det er ekstremt få barn som dør av dette viruset, men du bør uansett unngå å prøve å få smitten.

Om tannlegen følger gode smittevernrutiner er det liten risiko for å bli smittet på tannlegekontoret. Det er logisk at risikoen er mindre om du er første pasient, så du kan jo be om å få komme først en dag. Vi vet ikke hva minste smittsomme dose av viruset er, men det skal tydeligvis noe til for å bli smittet. Dette vet vi fordi de fleste som blir smittet blir smittet av nærkontakter, for eksempel familiemedlemmer. Når man er utendørs og holder avstand vil det skje en betydelig fortynning av viruset og smitterisikoen er liten, men den er der. Om det er farlig å snakke med noen på en meters avstand vet vi strengt tatt ikke, men vi vet at det kommer dråper ut av munnen når man snakker, og om de dråpene ikke fanges opp av et munnbind må vi anta at viruset kan overføres når man snakker med noen. 

Vi har ingen gode data for en sammenheng mellom graden av eksponering og graden av sykdom, men det er naturlig å anta at viruset får et større forsprang ved en stor smittedose enn ved en liten.

Når det gjelder blodtype og risiko for å få Covid-19 er det en studie fra Kina som viser en liten økning i risikoen om man har blodtype A, men et slikt funn kan skyldes en tilfeldighet.

Om du er 21 å og frisk er ikke dette viruset så farlig. Det er ekstremt liten risiko for at du skal dø av det, eller bli nevneverdig syk. Du trenger ikke å være redd for egen del. Det er litt verre med moren din, som har astma og MS. Man vet ikke sikkert om medisiner som brukes i MS-behandling kan påvirke risikoen ved Covid-19, men det er laget retningslinjer for behandling av disse pasientene.

Til det store spørsmålet til slutt,  "Hva er det som fører til at noen får lungebetennelsen og andre ikke?" må vi bare si at det vet vi ikke ennå. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-