Resistens mot desinfektionskrämer

Spørsmål

Bruk av desinfeksjonmidler som pyrisept og bacimysin

Hei,
Jeg har i det siste blitt mer bevisst/bekymret mtp antibiotikaresistende bakterier. Jeg er oppvokst med at man renser sår med pyrisept og bruker sårkremen bacimycin, noe jeg derfor har fortsatt å gjøre nå når jeg er voksen. I det siste har jeg imidlertid skjønt at både pyrisept og bacimycin inneholder små mengder av antibiotikum og blir litt bekymret. Jeg har en del kviser og hudeksem, så jeg har bruker særlig pyrisept relativt mye da jeg stadig vekk har sår i ansikt/hodebun og sliter med inngrodde hår. I tillegg sliter jeg med en del sår rundt neglene (stressreaksjon at jeg river neglebånd/hud pga angst). Altså - spørsmålet mitt er; Er det farlig å bruke pyrisept og bacimycin ofte mtp antibiotikaresistente bakterier? Jeg blir litt redd når jeg tenker på forbruket jeg har hatt de siste årene, og prøver å redusere dette.

Svar

Hei,

Du kan lugnt fortsätta att använda dina sårkrämer utan att bekymra dig för bakterieresistens.

Pyricept innehåller en kemisk förening som är desinficerande, alltså bakteriedödande. Den heter Centylpyridinklorid och är inget antibiotika som vi använder begreppet. Bakterier utvecklar inte resistens mot denna kemiska substans.
Bacimycin innehåller däremot en typ av antibiotika. Det används nästan bara i hudkrämer, det vill säga för utvärtes bruk. Det har ett ganska smalt spektrum. Det innebär att det bara har effekt på ett fåtal typer av antibiotika. Teoretiskt kan bakterier utveckla resistens mot antibibiotikat i Bacimycin, som heter bacitracin. Man anser dock inte att detta är ett problem i praktiken.

Det är klokt av dig att fundera på resistens mot bakterier. Det är ett ökande problem i samhället, och som det ser ut nu kommer det bara att bli värre. Som grundregel ska man alltid vara restriktiv med antibiotika. Men, de medel som du använder tycker jag man kan se på ett annat sätt. Som sagt, det ska inte vara något problem för dig att fortsätta bruka dessa som du gjort tidigare.

Bästa hälsning,
Per Åkesson
Infeksjonslege