Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Reise med hypofysesvikt

Spørsmål

Hei! Jeg planlegger en roadtrip i Argentina og Uruguay. Men er usikker på jeg allikevel kan reise. Jeg har hypofysesvikt etter en tumor, gjentatte opr. og stråling. Jeg bruker 12,5 mg Cortison x 2 dagl. Tidligere, når jeg har hatt oppkast/diare og ikke tabl taes opp i kroppen, blir jeg veldig dårlig. Alvorlig forvirring, maktesløshet osv, som krever sykehusinnleggelse med Solu-Cortef behandling i.v. Dette er episoder som har skremt meg veldig. Tidligere, før jeg ble syk har jeg opplevet kraftig matforgiftning i Afrika og India. Er det trygt for meg å reise til Sør-Amerika?

Mann 36
Svar

Risikoen for at du skal få en alvorlig diaré på denne reisen er ca 30%. Ved alvorlig diaré kan man risikere manglende effekt av livsviktige medisiner, enten fordi de ikke absorberes fra tarmen, eller fordi man kaster opp. Slik du beskriver tilstanden kan du i hvert fall ikke reise alene til et sted hvor det ikke finnes et godt helsevesen i rimelig nærhet. Om du har et reisefølge som kan gi deg Solu-Cortef som førstehjelp, og kan forklare helsevesenet hva det dreier seg om er det ikke helt uforsvarlig. Solu-Cortef kan gis intramuskulært, og det er mye lettere enn å gi det intravenøst. Men hvis vi snakker om reise langt utenfor allfarvei, flere timer fra nærmeste sykehus, og dere ikke kan snakke spansk, synes jeg dette blir for risikabelt. Med denne tilstanden kan du raskt komme i hjelpeløs tilstand.


Du spør om det er trygt for deg å reise i Sør-Amerika, men det kommer an på hva du skal gjøre. Du kan dra på ferie til byer og turiststeder, men det er ikke trygt å dra på en reise til avsidesliggende steder.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-