Redsel for sykdom og kunstig feber

Spørsmål

Angst for sykdom
Jeg sliter tidvis med angst for sykdom, og har det problem at jeg i slike perioder også "pådrar" meg symtomer som samsvarer med sykdommen jeg frykter. Etter å hatt sex (en gang) med en kvinne som uten å vite om det hadde hatt risikofylt adferd i et tidligere forhold, er jeg nå sterkt plaget av angst for hiv-smitte - på tross av at den aktuelle kvinnen har testet negativt 3 ganger (siste test tatt et år etter at hennes forrige forhold var avsluttet). Det er mindre enn en uke siden jeg utsatte meg for dette, men har allerede hatt moderat feber i et par dager, og føler meg generelt utilpass. Spørsmålet mitt er om det ville være mulig å få symtomer på en primærinfeksjon så tidleg ved eventuell smitte, eller om dette kan utelukkes? Har lest at dette kan forekomme 3 - 6 uker etter smitte. Og generelt; er det i det hele tatt mulig å produsere feber ved angst for sykdom? Mener for egen del at jeg har opplevd dette før i slike angstperioder.

Mann 40

Mann, 40 år

Svar

Hei!

Jeg tror som sagt i et tidligere svar til deg at det er svært lite risiko for at du er smittet med HIV. Det er uvanlig, men ikke umulig å få primærinfeksjon så tidlig, men på grunn av den minimale risikoen tror jeg mer på at det er andre årsaker til at du har feber og er utilpass nå. Jeg kjenner ikke til at angst kan fremprovosere feber, men psyken og kroppen henger jo nært sammen, og jeg vil ikke avvise denne muligheten. MEst av alt tror jeg det er tilfeldigheter som gjør at du har fått slike symptomer nå, kort tid etter samleie med kvinnen du nevner.

Hvis du er veldig engstelig vil jeg råde deg til å snakke med legen din. Jeg tror ikke du får fred i sjelen før du ha fått tatt HIV-test og "bevist" at du er smittefri. Som du vet er det først etter 3 måneder at denne prøven er pålitelig nok til å si at du ikke er smittet.

Lykke til!