Prikker på overarmene

Spørsmål

Har fått små røde prikker på armene og noen på lårene, men spesielt på overarmene.De stikker ikke over huden men ligner små blodflekker.Har vert forkjølet og slapp mye mer enn vanlig de siste seks mnd. Finner meg i å fryse selv om det er varmt og kan våkne gjennomvåt av svette selv om jeg ikke er forkjølet.Har også fått endel mageproblemer den siste mnd.Jeg lurer på hva som kan vere galt?? Fastlegen har tatt noen standard blodprøver og tatt avføringsprøve, men ikke funnet noe galt.Jeg vet jeg ikke hadde disse plagene før!

Mann, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

I spørsmålet ditt beskriver du en ganske lang rekke med symptomer som jeg forstår at du er bekymret over.
Hadde dette vært en helt akutt tilstand ville jeg nok vært ganske sikker på at det dreide seg om en infeksjonssykdom, og da helst en virusinfeksjon. På den annen side skriver du at dette nå har vart i vel seks måneder og da må man begynne å tenke på andre ting. Vel og merke finnes der enkelte infeksjoner som kan gi slike langvarige plager, blant annet mononukleose (kyssesyken), men symptomene du beskriver passer ikke helt. De typiske symptomene på denne sykdommen er i første rekke sår hals, høy feber, og hovne lymfeknuter på halsen.

Det første symptomet du nevner er de røde prikkene på overarmen og lårene, dette kan høres ut som små blødninger like under huden. Dessverre er det umulig for meg å si dette sikkert uten å se dem. En test du kan gjøre er å trykke et gjennomsiktig glass mot dem og se om fargen forsvinner under trykk. Gjør den ikke det er det sannsynlig at det dreier seg om slike småblødninger (kalles petekkier).
Petekkier kan komme av mange forskjellige ting, blant annet kan flere typer virus forårsake dette, spesielt en gruppe som kalles enterovirus. Disse kan også gi symptomer fra mage- og tarmsystemet, samt generell sykdomsfølelse med frysninger og svetting.
En annen årsak kan være at du ikke har nok blodplater, det er disse som i første rekke forhindrer slike småblødninger ved å tette igjen rifter og hull i de små blodårene våre. Har du i tillegg til disse prikkene også lett for å få blåmerker kan dette tyde på en forstyrrelse i produksjonen av disse platene.
Blodplatene dannes i beinmargen sammen med de andre cellene i blodet vårt, siden du skriver at fastlegen din har tatt standard blodprøver så har han/hun nok sjekket at du har nok av disse i blodet, men det kan være en idè å følge det opp videre. Snakk med legen din om dette.

Det mest sannsynlige i ditt tilfelle er nok en langtrukken infeksjon av ett eller annet slag. Dessverre er de symptomene du beskriver ganske vanlige ved svært mange sykdommer og tilstander, det er derfor umulig å stille noen sikker diagnose over internett. Men når symptomene har vart så pass lenge som i ditt tilfelle er det viktig at du følges opp av lege. I svært sjeldne tilfeller kan de være uttrykk for alvorlig sykdom. Det er IKKE meningen å skremme deg med dette og det er ingenting som taler for at dette er alvorlig sykdom, men jeg anbefaler altså sterkt at du får lege til å gjøre en vurdering, slik at du er på den sikre siden.

Jeg vil råde deg til å bestille en ny time hos fastlegen, vær nøye på å nevne alle symptomene dine spesielt dette med at du føler at du lettere blir forkjølet, at du har frysninger, og at du svetter om natten. Alle slike opplysninger er svært viktige når man skal stille en diagnose.

Håper dette svaret var til hjelp for deg!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn