Postviral tretthetssyndrom

Spørsmål

hei. er en mann på 55 år. Har hele mitt liv vært veldig aktiv og trent stort sett hver dag. Fikk kyssesyken for 18 mnd siden. var veldig dårlig, med lungbetennelse i starten. var delvis på jobb det første året, lå veldig mye på sofaen. er fortsatt sykemeldt i perioder
Min fastlege har som han sier tatt det meste av prøver.
Men plagene nå er som følger: er trøtt og slite, og lite overskudd til å gjøre noe. hvis jeg prøver å trene litt; styrke eller kondisjon så kjennes det ut som jeg får kraftig influensa etterpå.
jeg har konstant muskelsmerter, noen er der hele tiden, mens andre varierer. har ofte smerter og lite energi i bena og da i de store muskelgruppene, spesielt på baksiden av lår og legger.
Har smerter og ubehag i tærne og fingrene, da med smerter i muskler og ledd.
Blir fort sliten i hodet, og har problemer med å holde konsentrasjonen i en samtale.
som du forstår, har jeg en kropp som hele tiden er "råtten" og klarer lite uten å bli helt utslått. har smerter som er i det meste av kroppen
Mine spørsmål: er det virkelig slik at man kan ha denne form for plager, så lenge i etterkant av kyssesyken. kan det være noe annet (som jeg begynner å tro selv nå).
legen min har tatt mye prøver, men jeg føler at han ikke helt vet hva han/vi skal teste mer.
er det ettervirkninger av kyssesyken og er det noe annet jeg bør få sjekket.
Er fortvilet og veldig lei av å ha det slik.
Håper du har noen lure tips:)

Svar

Hei! Det er ikke uvanlig å merke slike symptomer etter en gjennomgått kyssesyke. Unormal tretthet, konsentrasjonsvansker mm kan vedvare i flere år etter infeksjonen. Man kaller det ofte for postviral tretthetssyndrom og ligner veldig på det bildet man ser ved tilstanden ME. Det finnes ingen prøver som kan bekrefte/avkrefte tilstanden. Noen rammes hardt, mens andre får lite plager. Det er klart at man bør vurdere om andre tilstander kan forklare symptomene. Spesielt bør man tenke må jernmangel, lav blodprosent. blodsukker og stoffskifteforstyrrelser. Reumatiske tilstander bør også vurderes. Om det påvises lav jernverdi er det viktig å finne en sikker årsak til dette ( tap av blod i tarm med mer). Videre nøsting med tanke på andre diagnoser må basere seg på funn ved klinisk undersøkelse