Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Positiv IGRA test for tuberkulose

Spørsmål

Hei ! min kone kom nettopp til Norge til Pakistan den 30. Juni etter godkjent familiegjenforeningssak hos UDI. Hun fikk den 2. Juli beskjed av Politiet at hun måtte ta en obligatorisk tuberkolose test. Dette tok vi hos Akershus sykehus og innebar blodprøve (IGRA test) og røntgen av brystet/lungene. Resultatet fikk vi nå i forrige uke. Røntgenbildet av thorax front er helt normalt, mens IGRA testen er positiv. Resultatet av QuantiFeron-TB konluksjon er altså positiv og det står at Interferon-gamma mot M. tubercolosis-komplesks påvist. Videre står det at min kone vil få innkalling til Ahus av en lege i lungemedisin om noen måneder. Hva innebærer dette ? hva slags behandling vil bli gjennomført hvis man tester positivt på IGRA testen? Jeg er mest intressert i å vite hva en lege i lungemedisin vil foreta seg? hva slags type behandling og hva vil hensikten med behandlingen være?

Kvinne 28
Svar

Hei,


Tuberkulose smitte er veldig vanlig i store deler av verden, og mange vet ikke at de har blitt utsatt for smitte. Det er viktig å behandle mennesker mens de har det vi kaller en latent infeksjon slik at de ikke utvikler aktiv, smittsom TB. 


En lege i lungemedisin vil etablere hvorvidt din kone har en aktiv, smittsom, infeksjon eller en latent, ikke-smittsom, infeksjon (mest sannsynlig siden de venter i måneder med å kalle henne inn), og hva slags medisiner hun trenger. Hensikten er å sørge for at hverken hun, du eller andre får aktiv tuberkulose og at dette ikke spres i Norge. Tuberkulose blir dessverre mer og mer resistent mot antibiotika, og det kan være veldig alvorlig hvis man har en som sprer dette uten behandling. Det kan i verste tilfelle føre til at man dør, og det er derfor veldig viktig at din kone tar medisinene hun blir gitt. Det kan være opp til 6 månder med behandling, og det er veldig viktig at alle medisinene tas, selv om det kan virke tøft og vanskelig mens det står på. Dette beskytter henne og også deg som hennes nærmeste partner, i tillegg til venner og bekjente som har nær kontakt med henne, og samfunnet generelt.


Jeg legger ved en brosjyre via Helsebiblioteket.no  fra BMJ. Den er  på engelsk og forklarer nærmere.

https://bestpractice.bmj.com/patient-leaflets/en-gb/pdf/1290082383213.pdf
Mvh,


Nina Bryhn, MD