Paratuberkulose

Spørsmål

Hvorfor er det bare en person i Norge, og en person i Sverige, som påviser paratuberkulose, hos mennesker, i Skandinavia? Forskere har kommet til at paratuberkulose kan smitte gjennom pasteruisert melk (påvist i 11% av den), ost, storfekjøtt, og drikkevann, fra menneske til menneske, gjennom arv, og fra munn til munn. Forskere har oppdaget paratuberkulose-bakterien i kliniske prøver, fra pasienter med Crohns syndrom, ulcerativ colitt, sarcoidose, Irritabel Bowel disease (irritabel tarm), og fibrositt. Ikke alle blir syke av paratuberkulose-bakterien, men noen blir det når kroppen, får en knekk, fysisk eller psykisk. Jeg har også lest, at det finnes antibiotika mot paratuberkulose: macrolide antibiotics. Hva kreves for at jeg, skal få den? Hvorfor slås det "alarm", bare når storfe, og storvilt, får paratuberkulosebakterien i seg, og ikke, når 50% av befolkningen, i nord-norge, er smittet (og 1 million i Amerika)? Er det fordi en ikke får solgt melk, melkeprodukter, storfekjøtt, eller at en ikke får solgt medisiner, mot "livsstilssykdommer"?

Sykdommer: Paratuberkulose, matintoleranse, amalgamforgiftning, forventning om sykdom
Medisiner: Immunterapi

Mann, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Paratuberkulose er som du antyder, en sjelden sykdom som ikke omtales så ofte verken i medier eller påvises så ofte hos mennesker.
Paratuberkulose er en slektning av tuberkulosebakterien, men angriper i hovedsak dyr, feks storfe og geit. Bakterien gir ikke alltid infeksjon, men gir den sykdom hos dyr kan dyret dø etter kort tid. Antibiotika har tilfeldig og lite effektiv virkning på infeksjonen.

I Norge overvåkes infeksjonen av veterinærmyndighetene, i form av stikkprøver og kontroller av importerte dyr. Norge har relativt lav forekomst av infeksjonen, men det er riktig at infeksjonen kan være vanskelig å diagnostisere og det kan være mørketall. Infeksjonen brer seg også svært sakte og kan smitte i en besetning i løpet av opptil 20 år!

Bakterien kan teoretisk overleve pasteuriseringen, men med den lave hyppigheten vi har i Norge angis sannsynligheten for at det er slike bakterier i melk til forbrukerne lik null.
Jeg tror nok det kan være uenighet om de tallene du angir, og om infeksjonen gir sykdom hos mennesker er svært usikkert, i flere rapporter anses dette som usannsynlig. Av den grunn tviler jeg på at noen vil finne det hensiktsmessig å behandle deg med makrolider, som forøvrig er en ganske vanlig antibiotikavariant.

Du kan lese mer om paratuberkulose her:
http://www.johnes.org/

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn