image: Parasittinfeksjon hos en seksåring?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Parasittinfeksjon hos en seksåring?

Spørsmål

Hei! Min 6 år gamle sønn har de siste 2 - 3 årene hatt en gradvis økende verdier for IGE. Han har en forhistorie med mye sandspising fra sandkassen i barnehagen, i tillegg til at han har fortært uvaskede, ukokte, fryste bær fra utlandet over en lengre tidsperiode.

Han har hele tiden (i perioden nevnt over) hatt nuppete hud (iblant hissig rødnuppete), tidvis elveblest, slitt mye med tanngnissing i våken tilstand, økt nattesvette og hatt redusert allmenntilstand i perioder.

Barnet har den siste tiden slitt veldig med fordøyelsen, med humøret og med gassdannelser/kolikkplager i fordøyelseskanalen. Han har hatt mye ubehag og vondt i mageregionen. Han har både prompet, og rapt usedvanlig mye. Det har ikke vært noen endringer i verken dietten hans, eller livssituasjonen hans/vår.

  • Verdiene for IGE har nå per tid vokst til over 2000.
  • Han har forhøyede verdier på eosinofile, lav jernmetning, lavt ferritin og forhøyede verdier på trombocytter og kreatinin.

Barnet har en forhistorie med allergi for nøtter, pollen og egghvite. Han tåler ikke casein og gluten. Dette er han blitt utredet for. Han følger en diett fri for det han ikke tåler. Det er ingen logiske grunner for de forhøyede IGE- verdiene rent diettmessig. Det er rettet mistanke mot at han mest trolig sliter med innvollsormer. Det er blitt foretatt avføringsprøver for blod i avføringen. Denne kom tilbake negativ. Det er blitt sendt inn en avføringsprøve til Fürst ift. analyse for helminther/parasitter, og denne kom tilbake negativ dog med følgende anmerkning: "Mange parasitter utskilles i avføring i sykliske perioder. Et negativt resultat utelukker ikke parasittinfeksjon".

Spørsmålet er om det er andre måter man kan få påvist innvollsormer? Kan innvollsormer komme seg inn i de indre organer? Er det i orden å gå i gang med behandling med Zentel og Biltricide i påvente av time hos infeksjonslege ved Ullevål? Barnet er meget plaget. Jeg legger ved vedlegg som kan belyse saken!

Mann 6

Mann 6
Svar

Jeg tar det siste spørsmålet først. Hvis han venter på time på Infeksjonspoliklinikken skal dere absolutt ikke behandle ham med parasittmidler på forhånd.

Det er forskjellige plager du beskriver, og det er ikke sikkert at alt har den samme årsaken.

Jeg ser hevelsen under huden på bildene, og det er faktisk noen parasitter som kan bevege seg dypt under huden slik. Om man spiser sand kan man her i Norge få i seg rundorm som heter Toxocara cati (fra katter) og Toxocara canis (fra hunder). (Se illustrasjonsfoto øverst). Diagnosen stilles ved å sende serum til Folkhälsomyndigheten for antistoffpåvisning.

Det finnes tropiske marker, Dirofilaria, Loa loa og Spirometra, men dem går det ikke an å få i Norge. Fiskebendelorm har et mellomstadium som kan leve utenfor tarmen. De finnes i Norge men man må spise levende ferkvansskrepsdyr for å få det stadiet som ikke lever i tarmen, så det er ikke aktuelt.

Innvollsorm som har sitt voksne stadium i tarmen kan ikke komme ut i vevet under huden.

Det er langt fra sikkert at disse formasjonene som vises på bildene er mark. En mye vanligere forklaring er såkalt demografisme (bilde fra Store Norske Leksikon: https://media.snl.no/media/68733/standard_compressed_dermographism02.jpg) som er veldig vanlig hos folk med allergi, og det er også høyt antall eosinifile og høy IgE.

Jeg overlater denne utredningen til Infeksjonspoliklinikken, og jeg er helt enig i at han bør undersøkes for paraitter, spesielt Toxocara-artene.

Illustrasjonsfoto øverst: olgaru79 / Shutterstock / NTB