Parasitter?

Spørsmål

Jeg er plaget av parrasitter i luftveier og har hodeverk og det kommer ut veske fra øyenbrunene og når det klør føler det er egg.Jeg dusjer ver dag, og vasker sengeklær, vanige klær annever dag.Jeg føler att pusten er dåligere.ønsker anbefaling på preparat.

Mann, 63 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Parasittinfeksjoner i luftveiene er svært sjelden, for ikke å si - ikke forekommende i Norge, og er også sjelden i tropiske land. Parasitter rammer oftest andre organsystemer enn luftveiene. Med begrepet ’parasittinfeksjoner’ mener jeg infeksjoner forårsaket av flercellede organismer (oftest marker) og encellede dyr. Bakterier, virus og sopp kalles ikke for parasitter i medisinsk forstand. Med mindre du har vært i landsbyer eller flyktningeleirer i tropiske land den senere tid, vil jeg tenke på helt andre årsaker til dine luftveisplager enn en parasittinfeksjon. For å få dette nærmere utredet bør du oppsøke din fastlege som kan gjøre innledende undersøkelser inkludert en luftstrømsmåling (PEF, eller spirometri) etter å ha tatt opp en sykehistorie.
Du forteller i tillegg om at du fornemmer egg i øyenbrynene. Har du fått andre til å undersøke dette? Luseegg er vanligvis lett å se med det blotte øye, og kan også sees på en kam etter å ha latt denne gli gjennom håret. Både flatlus og hodelus kan finnes i øyenbryn, men vil da alltid være å finne også i andre hårområder som på hodet eller i skrittet. Se nøye etter, og dersom du finner slike egg, kan du oppsøke nærmeste apotek for å få behandlingsråd. Midler mot lus fåes reseptfritt. Et godt alternativ er Prioderm/Malation i sjampoform som skal brukes to ganger med syv til ti dagers mellomrom. Diagnosen hodelus eller flatlus er lett å stille, og det er derfor unødvendig å ta en kur dersom man ikke finner egg. Da må man tenke på andre årsaker til dine plager, som for eksempel eksem.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn