Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ørsmå sår på huden i hårfestet over penis

Spørsmål

Hei. Har fått noe utslett ellr noe rett over penisroten. Det er rødt, men klør ikke eller noe. Har barbert en god stund, men nå stoppet for å se om det kan forbedre situasjonen. Hva kan dette være? Inngrodde hår, sopp, mollusker eller noe helt annet? Det har vært der en stund, men lurer nå på om det er mulig å behandle dette og bli kvitt det? Blir mye rødere og "hovent" om man kommer borti det, f.eks ved samleie. Utslettet er rødt og har noen slags utvekster.

Mann 30
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Av og til er medsendte bilder så klare og oversiktlige at det er mulig å stille tilnærmet en riktig diagnose bare på dem, men i ditt tilfelle er oppløsningen så dårlig at det ikke er mulig, bildene er ute av fokus. Imidlertid så er nok det mest sannsynlige at vi har å gjøre med det som kalles en pyodermi, dvs. en tilstand som er betinget av mikroorganismer. I dette tilfellet er det sannsynlig at bakterier er årsaken til utslettene dine;- det lille som det går an å få fatt i via bildene tyder på det. Mekanismen er som for mange som barberer seg nedentil;- selve barberingen medfører at man kutter den øverste delen av det som kalles hår-talgkjertelapparatet slik at disse blir tilgjengelige for de bakteriene vi huser på huden hvorav de viktigste er stafylokokker og streptokokker. 


Disse finner således sin inngangsport til hudens indre så å si og utvikler en betennelsestilstand der håret kommer ut fra huden, som altså sees som mindre inflammerte rødlige områder. Dette er ikke farlig på noen måte, men det må behandles. Ikke sjelden blir også disse ørsmå hullene i huden inngangsport for virus som kan fremkalle vorter så som condylomer og mollusker, imidlertid kan dette ikke sees på det man faktisk kan se på de medsendte bildene. I alle fall blir oppgaven å behandle betennelsen og i første omgang er det rimelig å forsøke med et lokalmiddel, så som en bakteriedrepende salve. Slike fås kjøpt i håndkjøp på apoteket;- bacimycin eller pyrisept salve burde være gode valg, kanskje sammen med forutgående forsiktig vasking med f. eks. pyrisept oppløsning. Det burde være greit å smøre to til tre ganger daglig. 


Hvis dette etter rimelig tid ikke hjelper må man av og til ty til systemisk behandling med antibiotika. Hvis altså dettte ikke har bedret seg i løpet av en ukes tid må du oppsøke enten fastlegen eller annen lege i pimærhelsetjenesten for forskrivning av antibiotika, men ofte kommer man som sagt til målet bare ved bruk av lokale midler. Lykke til og god bedring ! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-