Oral sex og smittsomhet

Spørsmål

Jeg skriver til deg i fortvilelse. For en uke siden møtte jeg en asiatisk jente (jeg kan si såpass at hun har hatt opphold i et skandinavisk land mesteparten av sitt liv og er nå fastboende). Jeg tenker det kan ha relevans i forhold til medisinske rettigheter om hun er smittet og sannsynligheten for at hun i så fall er medisinert og er under kontroll med ingen virus i blodet (under forutsetning av at hun er smittet, det vet jeg jo ikke). Vi gikk hjem til henne og hun begynte å masere meg. Etter en stund fikk jeg spørsmålet: skal vi ha sex? Dette sa jeg ja til. Vi begynte i 69. Hun spurte meg om det var ok at hun sugde med kondon, jeg sa ja til det. Jeg slikket henne i vagina med tungen. Etter en stund hadde vi sex. Kondomen var på hele tiden mens jeg var inni henne (vagina ikke anus). Etter møte med henne, begynte jeg å google litt. Å ble plutselig redd for om jeg kan være smittet med hiv? Så har jeg lest da at det er en såkalt teoretisk risiko for smitte ved slikking men den har liten eller "Ingen" praktisk realitet. Studier som jeg har lest finner ingen case hvor det er påviselig samenheng. For at det skal smitte må hun faktisk ha hiv, ikke være medisinert og det må være dype sår i både min munn og hennes vagina. Til å med da skal det noe til da viruset ikke kan overleve i spytt etter hva jeg forsto (og i munnen er det mye spytt). Jeg er litt skeptisk type av meg og fordi jeg har opplevd sykdom tidligere gjør nok dette at jeg kanskje overvurderer sannsynlighet ekstremt. Så kommer det vanskelige spørsmålet: hva tenker du om den risiko jeg har utsatt meg og sjanse for sykdom? Bør jeg teste meg, eller kan jeg ta det med ro?Jeg vil også si at jeg rundt 4~ dager etter fikk vondt i halsen, men jeg har gått ganske tynt kledd i det siste så jeg tenker at det kanskje kan være tilfeldig og ikke noen sammenheng? Jeg tenker mye på dette her og for å si det rett ut, er livredd for å ha blitt smittet og livet mitt er ødelagt.

Mann 20
Svar

Hei og takk for brevet ditt. HIV er et lite smittsomt virus, som du jo forsåvidt selv beskriver, de aller fleste som smittes med HIV heteroseksuelt blir det gjennom det ubeskyttede vaginale samleie;- mer enn 95 % av alle som er HIV positive i verden har fått viruset overført på den måten. Den eventuelle risikoen du kan ha utsatt deg for er den ubeskyttede orale sexen som du utførte på henne, og her er den statistiske sjansen for virusoverføring ikke lik null, men veldig liten. 


Det skal mellom tusen og ti tusen ubeskyttede vaginale samleier til for at en part overfører viruset til den andre parten, forutsatt at begge har hele og kontinuerlige slimhinner og fravær av annen seksuelt overført sykdom. Og risikoen for å bli smittet ved oral sex er mindre enn ved vaginal samleie, som sagt.


Du forteller videre at din partner ba deg om å bruke et kondom både ved oral og vaginal sex og siden du forteller at den satt på hele tiden så er det lite trolig at du i særlig stor grad kan vært eksponert for noe mer enn kanskje hennes munnslimhinne ved kyss eventuelt, det er ikke uvanlig ved et seksuelt møte. Så alt i alt har du hatt sikrere sex med henne bortsett fra episoden med oral sex og da skal det nok svært meget til for at du kan ha blitt overført HIV. 


Du spør videre om du bør gå å teste deg. Et rimelig råd her vil kunne være at siden det nå er ca. en uke siden det seksuelle møtet så kan du la et gå en liten uke til eller litt lenger og så oppsøke enten fastlegen din eller annen lege i primærhelsetjenesten og be om å få en sjekk, slik at du i tilegg til en HIV-test også får klarlagt hvorvidt du kan ha blitt smittet med noen annen type av seksuelt overførbare infeksjoner, her finnes det flere å velge mellom som kjent. Ditt halsonde er nok tilfeldig og gir i alle fall ikke noen mistanke om noen primær HIV-infeksjon. En negativ HIV-test etter ca. 2-3 uker er en veldig god indikasjon for at du er sant HIV negativ. Dette har nok gått bra. Lykke til !