Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om uventet påvisning av HPV-virus

Spørsmål

Jeg har fått påvist HPV virus ved celleprøve, og lurer på følgende: Jeg har hatt samme partner de siste 17 årene, kan jeg ha fått HPV viruset FØR jeg traff min nåværende partner?? Eller, har jeg blitt smittet av han, ved at han har andre partnere de siste 17år? Jeg har hatt analsex i nyere tid, har jeg da også HPV virus analt?

Kvinne 58
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det finnes mer enn 200 forskjellge HPV-typer hvorav et 40-tall kan forekomme nedentil hvorav et mindre antall kan forårsake alvorlig sykdom. HPV-infeksjon er svært utbredt i befolkningen. HPV-virus smitter lett fra person til person via hud og slimhinner. HPV kan smitte via hud og slimhinner og annen intim kontakt selv om man ikke har samleie. HPV-infeksjon gir i seg selv ikke symptomer. Ett eller flere HPV-virus kan finnes i en kvinnes skjede i årevis uten at det merkes. Dette kalles latens. En HPV-infeksjon kan være "sovende"  i slimhinnen i mange år før det altså påvises ved en HPV-test. Ca. 6-7 % av kvinner mellom 34 og 69 år har en pågående HPV-infeksjon. I ca. 9 av 10 tilfeller vil en HPV-infeksjon bli fjernet av immunsystemet i løpet av 6-24 måneder. Hos noen kan imidlertid en infeksjon vedvare i mange år. 


Av og til dukker det således et uventet HPV-svar fra laboratoriet etter HPV-testing. Hvordan kan det forklares når begge parter i et forhold ikke har hatt intim kontakt med andre enn partneren?  Mange vil som deg da tenke på utroskap. Men en HPV-test er ingen utroskapstest;- som nevnt vil en HPV-infeksjon kunne leve i en kvinnes slimhinner i svært mange år uten å gi hverken kliniske funn eller symptomer. Legen din som har tatt HPV-testen av deg vil forklare deg nærmere om hva slags HPV-typer som er påvist og hvordan du skal forholde deg til eventuelle undersøkelser og oppfølging i henhold til dette. Hvorvidt du også kan huse HPV i anus på bakgrunn av anal sex er det ikke mulig å svare på uten undersøkelse. 


Selv om de fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv både hos menn og kvinner kan det være en ide å vurdere om man bør la seg vaksinere mot HIV-infeksjon. Vaksinen vil ikke innvirke på allerede eksisterende HPV-infeksjoner, men vil kunne forhindre nye HPV-infeksjoner. Dette kan du diskutere med legen din. Lykke til !