Om usikker sex og seksuelt overførbar sykdom

Spørsmål

Hei, jeg var ute på byen for Noen dager siden, ble veldig full og ente opp på en strippeklubb , jeg har aldri hat sex med en mann før og bruker vanligvis alltid kondom under sex med kvinner. Plutselig ente jeg på et rom med en mann og en kvinne. Husker ikke mye av situasjonen men kan huske jeg hadde anal sex med denne mannen men ikke så lenge og begge personen sugde meg litt også. Dette var da uten kondom og jeg lurer på hva synsynligheten er for at jeg har fått aids eller andre sykdommer? har planer om teste meg om 2 uker men er veldig stresset om dagen og klarer ikke tenke på stor annet. Vet ikke hvem disse personen jeg møtte var men med tanke på situasjonen tror jeg det stor sannsynlig for at de kan ha noen form for sykdommer. Har aldri hatt noen kjønnssykdommer før selv

Mann 22

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Sex med ukjente etter besøk på strippeklubb er en ikke så veldig uvanlig foreteelse, selv om det jo ikke akkurat er noe man planlegger. Seksualitetens veier er mangfoldige og ikke sjelden forunderlige, spesielt når man tenker på slike hendelser i ettertid. Da er tiden kommet for ettertanke og ved slike refleksjoner kommer angsten sigende, den er vond så lenge den står på og lever sitt eget liv som om man selv plutselig blir stående som tilskuer til sitt eget jeg, med avmaktens dystre skjær over det som så mye heller hadde vært best ugjort. Men når det er sagt så er det jo små sjanser for akkurat å ha blitt smittet med HIV, selv om altså den tekniske muligheten for dette etter hva du forteller jo er til stede. Ubeskyttet samleie med ukjent mann er ikke sikker sex, men på den annen side så er altså HIV-viruset lite smittsomt og dessuten vet vi jo ikke hvorvidt noen av de to er HIV-positive. Nå skriver du jo ikke noe om hvor dette hendte, om det var  Norge eller i noe utland, men blant de aller fleste som er HIV positive så er det temmelig usannsynlig at han eller hun eller begge med vitende og vilje vil utsette en tredjemann for smitte. Derimot kan jo den ene eller begge ha hatt andre typer seksuelt overførbare infeksjoner og det er jo derfor det er spesielt viktig at du sjekker deg for disse. 


Jeg synes planen din med å vente ca. en to ukers tid og så gå til en lege i primærhelsetjenesten eller annen helseinstitusjon som steller med eksuelt overførbar sykdom, som en helsestasjon for ungdom eller en av de klinikkene som spesielt diagnostiserer og behandler slike sykdommer, medmindre du før dette tidspunkt får tegn eller symptomer på slik sykdom, da kan du gå før. En HIV-test tatt 2-3 uker etter risiko vil, hvis den blir negativ være et godt tegn på at du er sant negativ, det er få som blir positive etter den tid, men det forekommer en sjelden gang. Derfor vil de be deg komme tilbake etter et visst antall uker og ta en kontrolltest, tiden her vil variere fra laboratorium til laboratorium. Dette kan så absolutt ha gått bra ! Lykke til ! 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-