Om ureaplasma urealyticum og urethritt

Spørsmål

Hei

Jeg har nettopp vært og testet meg for kjønnsykdommer hvor ureaplasma ureolyticum var positiv. Jeg har testet positivt på dette før (ca 8 mnd siden) og blitt behandlet med antibiotika. Retest var da negativ.

Grunnen til at jeg testet meg denne gangen var at min forrige partner testet positivt for mycoplasma, noe som gjorde at jeg ville være sikker og teste meg selv om sexen var med kondom. Jeg testet nå negativt for mycoplasma.

Det jeg ikke kan forstå er at jeg igjen har fått ureaplasma da jeg kun har vært med denne partneren siden nevnte retest for ca 8 mnd siden. Hun har også testet negativt på ureaplasma i mellomtiden.

I følge min fastlege i Danmark så vil de ikke behandle det så sant det ikke er snakk om symptomer siden, i følge de, 40% av menn har denne bakterien. Jeg leste dog at dette i hovedsak gjaldt ureaplasma parvum. Jeg har fortalt at jeg har svie/ubehag i varierende grad ved urinering, men dette virket ikke å være "nok".

Hva skal jeg så gjøre? Dersom det er naturlig at man har denne bakterien, hvordan er det så med tanke på smitte av eventuelle nye partnere?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår at du er bekymret for dette med problematikken rundt ureaplasma urealyticum. Det foreligger medisinsk enighet om at denne mikroben er en av mange som kan fremkalle uspesifikk urethritt, men lite om kvantitative relasjoner utover det. Å behandle ureaplasma urealyticum påvist med dagens hypersensitive laboratoriemetoder uten at det også samtidig foreligger urethritt gjøres ikke. Laboratoriet kan i dag påvise meget små mengder av denne bakterien, som altså ikke nødvendigvis trenger å fremkalle sykdom hos individet. Dette betyr at medisinen eller helsevesenet ikke kjenner nok til i hvilken grad mikroben forekommer som sikker årsak til urethritt idet man også antar at den kan forekomme som "passasjer" uten å fremkalle sykdom. Således har den danske legen rett i hva han eller hun sier.

Det logiske å gjøre er at du finner frem til en lege som er spesialist i hud- og veneriske sykdommer og som kan mikroskopere fuktighet fra urinrøret ditt for eventuelt å kunne stille diagnosen urethritt eller urinrørskatarr ut fra de funn som foreligger, særlig fordi du mener å kjenne symptomer som kan være forenelige med denne diagnosen. Hvis du skriver ordet "urethritt" inn i søkemotoren på Lommelegens oppslagsside får du vite mer om diagnosen urethritt. Mikroben antas som nevnt å være en av flere som kan fremkalle tilstanden, men som altså ikke trenger å gjøre det og uten at sykdom foreligger trenger man ingen behandling. I tråd med dette så skal eventuell partner også ha påvist en urethritt og/eller cervicitt (livmorhalsbetennelse) før behandling. I det tilfelle at behandling institueres skal man ikke ha sex i den tid behandlingen varer for å unngå ping-pong-smitte som betyr at mikrober vandrer frem og tilbake mellom to partnere som igjen kan resultere i at de to ikke blir kvitt den infeksjonen de behandles for. Konsekvent og riktig bruk av kondom med nye partnere bruker å være et godt egnet remedium for å unngå urethritt. Lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn