Om toaletter og smitte

Spørsmål

Hei Johannes. Takk for flott svar vedrørende toalett besøk på hotel. Bare sånn at vi ikke snakker forbi hverandre. Forsto jeg deg riktig at hvis det ligger noe blod / avføring i en toalett skål, altså nede i vannet i doen vil HIV viruset ikke overleve. Hvor fort vil det dø ut da? Regner jo med at forrige gjest måtte ha vært der et par timer før meg. Det jeg var redd for var at dette blodet / avføring som kan ha lagt der ( ikke sikkert det gjorde dette jeg bare frykter det da jeg ikke sjekket før jeg satt meg ned) skal ha sprutet opp i min endeåpning som kan en og annen gang sprekke opp litt å blø litt. Eller om dette blodet sprutet opp lengre inn i min endetarm osv... Det kan jo sprute fra en toalettskål hvis en bæsjer og glemmer å legge papir oppi. Skjønner jeg er litt hysterisk her men har jeg forstått deg riktig at dette kan jeg ta helt med ro og noen HIV test trengs ikke? Mvh bekymret mann.

Mann 45

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei igjen og takk for nytt brev. Nei, du har helt rett i det siste du skrev, du kan ta dette helt med ro og du trenger absolutt ikke ta noen HIV-test med tanke på at du kan ha blitt smittet på toalettet. Hvis det mot for- modning skulle ligge rester i en toalettskål som tyder på at den siste som brukte toalettet glemte å skylle ned etter sitt besøk, så representerer det som ligger i toalettskålen ingen fare for neste mann som bruker toalettet. Ikke bare er eventuelle HIV-virus avgått ved døden, alle andre mikroorganismer er på grunn av skiftet av sine omgivelser idet de forlater kroppen uskadeliggjort og vil ikke kunne overføres til hverken rengjøringspersonalet eller neste mann som anvender toalettet. Dette skjer middelbart etterat tarminnholdet havner i vannet i toalettskålen. 


Vanligvis overføres de mikrober vi her snakker om ved slimhinnekontakt når to slimhinner gnis mot hverandre med høy intensitet, som er tilfellet ved seksuelt samkvem. Heller ikke en tilfeldig sprut opp imot en person som bruker toalettet vil overføre smitte, uansett hvor kort tid der er siden vedkommende brukte toalettet. Og siden du spesifikt spør om blod mot endetarm, så er jo anus kledd med hel hud et godt stykke innover før den egentlige slimhinnen begynner og en tilfeldig sprut nedenfra vil ikke nå så langt opp i anus på en person som sitter på toalettet. Og i Norge er HIV-sykdommen så lite utbredt at den statistiske sannsynligheten for at vedkommende som glemte å skylle ned etter sitt toalettbesøk skulle være ubehandlet HIV-positiv henimot null.  

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn