Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om testing etter mulig sprøytestikk

Spørsmål

Hei, Har et spørsmål rundt HIV smitte ved sprøytestikk som jeg ikke helt klarer å legge fra meg, selvom at jeg har lest at det er meget lav mulighet for smitte, trenger derfor din vurdering. Vi oppdaget en del søppel rundt en container og bestemte oss for å rydde. Når vi ryddet oppdaget jeg en brukt sprøytespiss, selve sprøyten var ikke der (se bilde). Jeg kom borti denne spissen, fikk ikke noe tydelig stikk og begynte ikke å blø (Tror jeg). Sprøytespissen hadde nok vært der en stund (noe jeg vil anta). Er dette en situasjon hvor jeg bør bekymre meg for HIV smitte? Har noen blitt smittet på denne måten?

Mann 33
Svar

Hei og takk for brevet dit. Generelt er den statistiske risiko for å kunne bli smittet med noen av det som kalles blodsmittesykdommene, herunder HIV, ved et tilfeldig stikk fra en sprøyte som forefinnes i naturen og som etter all sannsynlighet har ligget der en stund meget liten. Jeg kjenner ikke til at overføring av smitte av HIV har skjedd på den måten i Norge, til tross for at vi har hatt HIV siden begynnelsen av 1980-tallet. Så det med HIV kan du ta helt med ro. 


Når det imidlertid dreier seg om et sprøytestikk så finnes det en sykdom som kan overføres i langt større grad og det er hepatitt B, som er den aller mest smittsomme av disse sykdommene;- smittepotensialet overstiger langt det som er tilfelle med HIV og de øvrige sykdommene. Den kan overføres også på andre måter enn ved sprøytestikk, som ved felles bruk av tannbørste eller barbersaker, ved tatovering og ved akupunktur hvis utstyret ikke er tilstrekkelig sterilisert.


Så hvis du er bombesikker på at stikket ikke penetrerte huden og at du følgelig ikke kunne se innstikkstedet så kan du også ta dette med ro, men hvis du ikke er helt sikker på akkurat det så bør du nok om noen uker ta en blodprøve på hepatitt B hos fastlegen. Likevel må det presiseres at selv om du var sikker på at du hadde fått et reelt stikk av sprøytespissen så er sannsynligheten for at du er blitt smittet med hepatitt B nesten teoretisk. Etterat vi har fått vaksine mot hepatitt B så er risikogruppene for denne sykdommen for en stor del vaksinert, slik at antallet som går rundt med smittsom hepatitt B er blitt vesentlig redusert. Men likevel, man må alltid tenke på hepatitt B i forbindelse med sprøytestikk. 


Så, til tross for liten risiko for overføring av smitte vil helsevesenet alltid ha en høy beredskap for testing etter sprøytestikk;- bedre å teste en gang for mye eller en gang for lite.