Om smitteveier og blodsmitte

Spørsmål

Hei Jeg var i London på ferie for 1 uke siden. Jeg prøver å slutte å røyke så jeg bruker E sigarett, på kvelden var det en narkoman som tok flere trekk av E sigaretten min. Min mann er svært bekymret for at jeg kan ha blitt smittet av en sykdom og mener jeg trenger å bli testet for diverse sykdommer. Er det noe risiko for smitte i denne forbindelse og i tilfelle hva skal jeg be legen teste meg for?

Kvinne 45
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det å ta noen trekk av en annens sigarett er neppe noen smittevei for seksuelt overførbare mikrober. Det som kan ha skjedd er eventuelt at du kan ha kommet i kontakt med den andres spytt, men f. eks. i HIV-sammenheng er spytt ikke regnet som en smittebærende kroppsvæske. Andre kroppsvæsker er selvsagt tenkbare, men svært lite sannsynlig i det virkelige liv. Når det gjelder det med blodsmitte generelt så må altså eventuelt blod bli ført inn i organismen på en eller annen måte, dvs. trenge gjennom enten hel hud eller slimhinne, som f. eks. ved et sprøytestikk. Videre må den smittsomme væsken måtte bli fraktet gjennom denne barrieren og komme i kontakt med kar som ligger på undersiden av denne. Og videre med hensyn til spesielt HIV så er det kjent at dette viruset i seg selv er lite smittsomt og det skal temmmelig nær kontakt over tid til at man blir smittet. 


Imidlertid har vi andre virus, som f. eks. hepatitt B og C. Hvis noen er rett før eller i den akutte sykdomsfasen skiller kroppen ut mye virus og personen er da å regne som svært smittebærende. Hepatitt C-viruset på sin side er mindre smittsomt og overføres langt på vei som HIV-viruset;- i stoffnrukergruppen som oftest ved urene sprøyter, som ovenfor anført. Nå er jo mange vaksinert mot hepatitt B, men skulle du ikke være det så bør du kanskje oppsøke fastlegen eller noen annen lege og diskutere om du bør hurtigvaksineres mot hepatitt B. Jeg forstår at det ikke er så lenge siden at dette hendte. Når man er vaksinert for hepatitt B så vil denne vaksinen holde lenge og man vil være godt beskyttet i fremtiden mot denne, nå i Norge sjeldne sykdommen.  


Når du likevel er hos legen så ville jeg nok ta prøver for HIV og hepatitt C samtidig, slik at du kan slå deg til ro med at noen overføring ikke er skjedd. Som nevnt er sjansen for dette helt minimal, men akkurat det met hepatitt B kan være viktig. Lykke til !