Om smitte og hvordan HIV ikke smitter

Spørsmål

Hei. Har igjen fått angst for å skulle ha fått hiv etter følgende hendelse: Var i en kiosk og kjøpte en pølse og en brus. Tar på ketchup, lukker opp døren og går ut. Da jeg har spist opp pølsen og kastet papiret oppdager jeg at jeg har ketchup på tommelen. Jeg slikker dette av. Litt etterpå (kanskje 1 minutt eller to) oppdager jeg to små røde prikker (max 0,5mm diameter) på samme finger. Det kan ikke være ketchup da det er for rødt og for konsentrerte prikker. Jeg får panikk. Hva har jeg tatt på med blod? Jeg har ikke hilst på noen, kun tatt på lommeboka, kjøleskap i kiosken, pølsepapir og døren. Har jeg fått dette i meg når jeg slikket på fingeren? Etter litt etter jeg har summet meg, kommer jeg på at jeg har munnsår på leppen og dette er i et stadie hvor det sprekker opp litt innimellom. Flekkene kan da sanktens komme herfra. Likevel føler jeg meg usikker? Kan blod fra dørhåntak feste seg som to små prikker på hånda? Burde de ikke dratt seg mer ut? Det var ingen i butikken heller de 2-3 minuttene jeg var der. Nå tør jeg ikke tenke på ha sex med min kone, eller prøvesmake maten jeg lager i fare for å smitte noen. Har jeg vært igjennom en smittevei og må jeg ta forhåndsregler, eller kan jeg legge dette bak meg og leve som normalt? Jeg forstår ikke hvorfor jeg alltid skal være så uheldig og få disse tankene etter normale hverdagslige ting.

Mann 43

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår at du går med en angst for sykdom som av og til kommer opp idet du tenker at du er blitt HIV positiv. Noen har det slik, dette er ikke helt uvanlig og kan gi seg forskjellig utslag, du er på ingen måte alene om dette. Som du sikkert vet mer om enn de fleste så er det svært begrensede områder hvor HIV-overføring kommer på tale og bare for kort å nevne de tre måtene så er det altså fra mor til barn i svangerskap og ved amming, ved seksuelt samkvem med slimhinnekontakt samt ved at fullblod eller annen virusførende væske på en eller annen måte føres gjennom huden og inn i organismen der virusmeterialet må komme i kontakt med blodstrømmen. Dette siste fordrer altså en aktiv penetrasjon , som f. eks. ved at en sprøytespiss føres gjennom huden og og stemplet presser sprøytens innhold, som oftest blod, inn i kroppen. Blodtransfusjon er rimeligvis også en smittemåte. 


Det interessante er at selv om en helsearbeider stikker seg på en prøyte som nettopp har vært inne i organsmen til en som er HIV positiv, så blir bare tre promille eller tre av tusen helsearbeidere statistisk HIV-smittet ved en slik episode. Dette betyr at HIV er et særdeles lite smittsomt virus. Derfor ser vi bort fra at dagliglivets små fortredeligheter overfører HIV, det forekommer ikke. Og dette vet vi meget godt etter snart 40 års erfaring med HIV-epidemien, som jo ikke er noen epidemi i Norge, men et virus som overføres på måter som de tre som er nevnt ovenfor. Så dette var logikken. 


Når det kommer til det du spør om så kan det foreligge flere forklaringsmodeller, så som det du nevner med såret på leppen f. eks. eller så kunne du kanskje ha hatt de to røde prikkene fra før og ikke blitt oppmerksom på dem før episoden du beskriver. Men ikke i noe fall foreligger noen risiko for hiv-smitte, uansett prikkens årsak. Istedenfor å lese flere teoretiseringer om hva dette kan ha dreiet seg om så ville det kanhende være en tanke å kommunisere litt om dette med en person som du stoler på og som er vant til å lytte;- motta meddelelser og respondere på hva som blir sagt. Ofte kan det hjelpe mye bedre enn å lese om forskjellige erfaringer og empiri vedrørende dette. Mange hjelpere der ute har god erfaring i å samtale om HIV-virusets egenskaper og mangel av egenskaper slik at personen i den andre enden i alle fall for en stund føler at trusselnivået blir noe lavere og mindre truende. Lykke til !




Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn