Om sår på fingrene

Spørsmål

Jeg fikk for 3 uker siden et rødt utslett på skrotum etter sex med en jente. Dette var brennende og etterhvert kløende, det oppstod også i lysken. Jeg dro til legen og han mente at dette var en slags soppinfeksjon jeg kunne fått fra henne. Hun hadde ingen symptomer. Jeg ble utskrevet Daktacort.

Etter nesten 1 uke var utslettet på skrotum borte og det i lysken var nesten borte. Men plutselig blusset det i lysken opp igjen, ingen kløe bare rødhet og jeg begynte å merke røde prikker i kjønnshårene over penis mot magen. Fortsatt ingen kløe. Etter et par dager ble 2-3 av disse røde prikkene om til noe som så ut som pittesmå kviser, jeg pillet på disse og fikk noe som var som en klar / gulaktig veske. Jeg tenkte ikke noe mer over disse og trodde det var en betent hårsekk eller kviser.

Etter dette fikk jeg en kriblende følelse oppover låret og mot lysken, nesten så det kilet i huden og det var sporadisk en slags svak smerte inne i innsiden av låret. Så dukket det opp et kløende utslett ca midt på låret på framsiden. Dette utslettet så nesten forslått ut, det hadde mer lilla prikker og noen rød, klødde ved kontakt.

Nå har det gått 3 uker, jeg har sluttet å smøre med Daktacort, men smører gjevnlig med canesten. Lysken er så og si tilbake til normalen, utslettet på låret klør ikke og jeg tror det begynner å bli bedre.

Men nå har det dukket opp pittesmå mørkerøde hevelser på 2 av fingertuppene mine, 1 på den ene langefingeren og 1 på den andre langefingeren. Etter 1 dag dukket det opp en til på den første langefingeren. Den ene fingeren er jeg ganske sikker var den som fikk veske på seg da jeg pillet på disse kviselignende hevelsene. De er vanskelig å se, mørkerøde med noe som ser ut som en liten mørk prikk i midten. De gjør svakt vondt hvis jeg skraper mot dem, ikke ved trykk. Jeg kan kjenne dem ganske tydelig som en hard klump om jeg tar på dem.

Er det mulig dette er herpes?
Er jeg smittsom?
Skal ikke herpes whitlow være svært smertefult og ha en stor hevelse?

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Utslettet du beskriver på pungen kan naturligvis ha hatt en sammenheng med det seksuelle møtet du hadde i forkant av dette, men slik du beskriver det og forløpet av dette taler ikke spesielt sterkt for det. Det er lite sannsynlig at utslettet skulle ha noen sammenheng med eventuell soppinfeksjon hos henne siden sopp for det første ikke er noen spesielt vanlig tilstand hos gutter og at det først og fremst kommer hos menn som jevnlig lever sammen med kvinner med ubehandlet sopp i skjeden. Det ytrer seg da vanligvis som et rødlig utslett lokalisert til penishodet og forhudsområdet. Men på den annen side, helt å utelukke soppdiagnosen kan man neppe. At det etter hvert forsvant kan ha med cortisonkomponenten i kremen daktacort å gjøre. Uavhengig av hva det kan ha vært så skriver du at det nå nesten er forsvunnet og det er jo fint.

Du beskriver videre forandringer ved et par fingertupper som er meget små slik at det er vanskelig å se dem, de er røde med et sentralt mørkere parti. Dette høres ikke ut som noen herpes, og det er svært sjelden at man får en herpes lokalisert til flere fingertupper. De få tilfellene jeg har sett har alltid vært lokalisert til en finger, ikke flere og har hatt et tilnærmet forløp som herpes ellers;- begynner med en ørliten rødlig hevelse som er øm, utvikler seg over dager til mindre, kviselignende sårdannelser som flyter sammen og som etter hvert danner et åpent sår som er meget ømfiendtlig og smertefullt. I løpet av en drøy uke går såret vanligvis tilbake og etterlater ingen arr. Hva du kan ha og om det på noen måte kan ha vært forbundet med de primære hudsymptomene du beskriver er det vanskelig å si noe sikkert om, dette er ingen vanlig tilstand og det er lite trolig at det har noe med sex å gjøre. Du spør om hvorvidt dette er smittsomt og til det er å si at sår eller sårdannelser som er åpne og som har en mikrobiell årsak, dvs. at de er fremkalt av bakterier eller virus vil kunne smitte hvis sårvæsken kommer i kontakt med et åpent hudområde eller en slimhinne hos et annet individ. Derfor bør man vente til slike sår er grodd før man har seksuell kontakt som involverer dette området. Hvis ikke sårene på fingrene går over innen rimelig tid bør du la en lege, helst en spesialist i hudsykdommer se på dette. I mellomtiden kan du bruke en antibakteriell salve på områdene, som pyrisept eller bacimycin, God bedring og lykke til !