Om risikoen for å bli HIV-smittet etter ett samleie.

Spørsmål

Hei, For ca 4 uker siden ble jeg med en fyr hjem fra byen og vi hadde samleie. Han var fra New Zealand. Jeg ba han bruke kondom og jeg antok at han gjorde det fordi han reiste seg opp fra sengen og gikk på badet, jeg var ganske full og det var mørkt i rommet, så kan jo ikke si 100% at han faktisk gjorde det. Men jeg antok det. Etter ca to uker får jeg imidlertid noen merklige orale symptomer som gjør meg veldig redd for at jeg har fått hiv og at han dermed ikke brukte kondom. Jeg får sår hals, noe svie ved munnen og tunga, men blir aldri noen klare munnsår. Dessuten får jeg en gang noen hvite klumper i tunga som ser ut som sopp. (Se bildet. ) Litt cottage cheese aktig. Jeg fikk også en gang slim som kom ut av tunga. Jeg får også litt svelge vansker og hovne lymfeknuter på halsen. Men jeg vet ikke om det kommer av at jeg har vondt i halsen? Jeg har imidlertid ikke hatt feber. Samtidg har jeg hatt litt difust utslett. Jeg synes bare dette er så ekkelt at det skjer rundt 2-3 uker etter hendelse og det ligner jo etter alt jeg kan dømme på en HIV primærinfeksjon. Jeg gikk til legen for å sjekke den såre halsen, litt sår tunge og de hvite prikkene og de sjekket meg for: sopp og streptokoper, dermafotytter, t-metag, t-tons, t-violaceum, t-rubrum complex, microsoporium, P-CREP. Men da hadde jeg ikke lenger de hvite prikkene, så da vet jeg ikke om hvor effektiv prøvene for sopp er? De fant ingenting. Men tor ikke de sjekket meg for Candidasopp. Jeg tok også en hiv combotest 3 uker og 2 dager etter hendelsen på Olafaiklinikken. Og den kom ut negativ. Skal ta en kontrollprøve etter 8 uker. Jeg hadde heller ingen andre kjønnsykdommer.Hvor sikker er testen etter 3 uker og 2 dager? Er det usannsynlig at den blir positiv når jeg tar kontrolltesten? Ville det at jeg hadde så mange symptomer gi utslag? Eller har det ingen sammenheng?

Kvinne 33

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår hvordan du tenker etter å ha fått det du beskriver på tungen et par ukers tid etter samleiet;- imidlertid er det vanligvis ikke slik en primær HIV-infeksjon vil opptre. Den minner som helhet mer om en influenza med forhøyet temperatur og symptomer fra flere organsystemer på en gang, nokså forskjellig fra det du beskriver. Monosymptomatiske tungeforandringer som ikke viser seg å være sopp etter prøvetagning (som sikkert også inkluderte candida albicans) er ikke det som får en til å tenke HIV-primærinfeksjon. Hva tungesymptomene imidlertid har vært er det vanskelig å si noe sikkert om, også bedømt ut fra det vedlagte bildet som desverre har lav oppløselighet og som ikke lar seg forstørre. Munnhulen og særlig tungen er et organ med høy turn-over av celler og hvis man observerer sin egen tunge over litt tid vil man se at den gjennomgår utseendemessige forandringer uten at man merker noe særlig til det og uten at man lar seg undersøke;- det er særlig når oppmerksomheten er rettet mot eventuelle forandringer som mulig følge av alvorlig sykdom at man merker slikt og tenker at de kan være symptomer på det man da er engstelig for. 


Du har fått en negatv HIV-test etter litt mer enn tre uker, satt opp med den vanlige HIV-combotesten. Denne testen er meget sensitiv og etter ca. to og en halv uke får den med seg de aller fleste som har blitt HIV-positive, det er bare sjelden at den etter å ha vært negativ på dette tidspunkt at noen konverterer på et senere tidspunkt. Men for å være helt sikre på at resultatet er sant negativt vil laboratoriet ha en kontrolltest, ofte etter de 8 ukene du nevner. Viktig er det også som du skriver at du ikke hadde noen andre seksuelt overførbare sykdommer på det tidspunktet samleiet fant sted. HIV er et lite smittsomt virus;- ved et ubeskyttet vaginalt samleie er den statistiske risikoen for overføring mellom 1 på tusen og 1 på ti tusen fullgåtte samleier, gitt hele og kontinuerlige slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom hos begge parter. Etter alt å dømme kan du ta dette med stor ro.  

Har du spørsmål om KJØNNSSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Johannes Thorvaldsen KJØNNSSYKDOMMER
Pris fra 259,-