Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om riktig bruk av kondom

Spørsmål

Heisann! Man hører jo og leser om at hvis man bruker kondom, så har man sikker sex. Men det er jo sjeldent at man går rett på penetrering, det blir jo ofte fingring og onananering under forspillet. Og da får man som regel vaginalsekret på hendene og fingrene, som da igjen kommer på penis når man skal tre på kondom.Det er jo mulig at man får vaginalsekret på tuppen av penis ved urinrøret. Videre kan man jo også få vaginalsekret på penis når man ligger oppå hverandre uten penetrering. Hva er sannsynligheten for å bli HIV smittet på denne måten? Er det sånn at det er sikker sex med kondom KUN når man går rett på penetrering uten berøring av hverandre/kjønnsorganene først?

Mvh Gutt 23

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er sjelden noe brev er så fullt av gode poenger som ditt. Det er helt riktig at kondom forebygger nesten alle seksuelt overførbare sykdommer, men det er under forutsetning at det brukes korrekt. Og det er nok endel forskjeller hva gjelder den eller de seksuelt overførbare tilstandene som den annen part eventuelt er bærer av. Urethritt eller urinrørskatarr, den sykdommen som bl.a. fremkalles av chlamydia er et godt eksempel på hva du peker på. Hvis forspillet gjennomføres før kondomet settes på risikerer man at det er vaginal fuktighet mellom kondomet og urinrørsåpningen som forblir liggende gjennom samleiets gang. Er det sekretet således infisert med f. eks. chlamydia så er smitterisikoen følgelig til stede til tross for at man altså brukte kondom ved samleiet. Dette er forklaringen på at mange blir smittet med en urethritt til tross for at de har brukt kondom siden tilstanden generelt er meget smittsom.

Så det sikreste er å ta på seg kondomet i god tid før forspillet begynner, det nest beste ville være å gå en tur på badet og sette på kondomet der etter å ha brukt litt vann for å fjerne tilstedeværende sekret. Så derfor synes nok mange det kan være nokså tungvint å bruke kondom.

Når det gjelder HIV er den ovennevnte risikoen tilstede, men siden HIV er et meget lite smittsomt virus så spiller nok denne overføringsveien en mindre rolle, som kjent skal det meget til før en mann smittes av en kvinne ved et enkelt ubeskyttet samleie. Og undersøkelser viser at de mennene som konsekvent bruker kondom med HIV-positiv kvinnelig partner nesten aldri blir smittet av HIV, med andre ord så er den statistiske sjansen for å bli smittet med HIV på denne måten nesten teoretisk.

Kondomer kan under samleiets gang også gli ned og til og med falle av, Derfor er det å ambefale at man fra tid til annen, avhengig av samleiets varighet, gjør en kort sjekk av hvorvidt kondomet fremdeles sitter som det skal og at det fremfor alt ikke har sprukket, det hender også. Og det er noen fallgruber når man setter på kondomet. Men, hvorom allting er, den generelle regel om at man alltid bør bruke kondom med ukjent partner blir ikke mindre viktig selv om det, som du altså peker på i brevet ditt, kan være faktorer som gjør det mindre sikkert enn det man vanligvis tror.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-