Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om rådgivning vedrørende herpes

Spørsmål

Hei Mette. Jeg var med kjæresten og gjorde oralsex på henne. Når jeg gjorde dette hadde jeg et lite munnsår som jeg var helt sikker på var et helt vanlig munnsår. Har aldri vært plaget med munnsår før og har aldri vært borti herpes før, kunne veldig lite om det.. Noen få dager etter dette får kjæresten min et ganske heftig utbrudd i underlivet. Hun går til gynekolog og det viser seg å være herpes. Hun fikk antibiotika kur for det og er mye bedre nå. Dette er selvfølgelig noe verken hun eller jeg ønsker at hun skal få igjen. Gynekologen har sagt at det er en stor risiko for at hun får det igjen, men det er veldig individuelt. Er det slik at jeg må bruke kondom hver gang vi har sex? Hvor mye hjelper eventuelt kondomen for forebygging? Jeg ønsker å unngå å bruke kondom og det ønsker hun også. Jeg har aldri hatt noe kjønnssykdom eller lignede på penis før. Finnes det andre alternativer som at jeg vasker penis godt før seksuell omgang for å forebygge?

Mann 20
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Ut fra hva du forteller er det sannsynlig at kjærestens sår har sin årsak i at det såret du beskriver i munnviken var en herpes type 1 og at det var dette som forårsaket hennes herpes nedentil, som vi får gå ut fra var første gang hun hadde, med andre ord så forelå det en primær herpes. Herpes kommer i to typer, type 1 og type 2. Type 1 forekommer som oftest på eller ved leppen og er svært alminnelig;- man antar at så mange som 70-80 % av en befolkning har herpes type 1, som oftest overført i barndommen. Mange vet ikke at de har herpes, enten fordi man tenker at det såret man fra tid til annen får på leppen skyldes noe annet eller at man ikke har hatt ordentlige sår som kan tolkes som herpes. Type 2 er den genitale herpes, som vanligst forekommer nedentil. Både type 1 og type 2 kan overføres fra leppe til underliv og omvendt eller fra leppe til leppe eller fra underliv til underliv, avhengig av seksuell praksis. 


Det er således sannsynlig at din veninnes sår skyldes herpes type 1;- antagelig tok legen dere var hos prøve både av såret du hadde i munnviken samt av hennes sår nedentil og sendte prøven til diagnostikk på nærmeste mikrobiologiske laboratorium. En primær herpes kan være både utbredt og nokså vond, uavhengig om det foreligger en herpes 1 eller en herpes 2. Herpes er en kronisk infeksjon kan komme tilbake, men utbruddene ved herpes type 1 er vanligvis både adskillig sjeldnere og mindre utbredt enn herpes type 2. 


Du spør om hvorvidt du behøver å bruke kondom ved sex heretter. Om dette er det meget å si,- det er jo prinsipielt slik at du kan risikere å få herpes type 1 nedentil ved ubeskyttet sex med henne;- man skal selvsagt ikke ha samleie ved utbrudd, men det er også slik at en herpes kan overføres før symptomer på tilstanden melder seg. For langt på vei å unngå å bli smittet med herpes nedentil så kan du bruke et kondom, selv om heller ikke det beskytter 100 % idet den øvre delen av penis forblir ubeskyttet. På den annen side går man ut fra at du har en delvis beskyttelse mot ny infeksjon med herpes type 1 siden du allerede har herpes på leppen. Et samleie i seg selv medfører ikke utbrudd hos henne. Vask av penis som du spør om har ingen plass i problematikken rundt herpes. 


Et godt råd er å oppsøke en lege som har erfaring med rådgivning til par hvor den ene eller begge har herpes. Ofte kan dette være en venereolog eller en gynekolog. Erfaringen er den at begge parter sitter inne med mange spørsmål vedrørende tilstanden og det således ikke er mulig i løpet av et kort brev å komme inn på alle de forskjellige problemstillingene som dette medfører. Som oftest finner de fleste ut av det og venner seg til at den ene eller begge parter har en herpes, enten nedentil eller på leppen eller begge steder. Lykke til ! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-