Om overføring av HPV-betingede vorter

Spørsmål

Jeg har Hpv, har hatt flere ganger kjønnsvårter. Har ny partner.Vi hadde vanlig samleie i skjeden i går men så tok han penisen sin i rompehullet mitt. Kan jeg da få hpv eller kjønnsvårter i romehullet mitt? Kan han ha hpv uten å ha kjønnsvårter på penisen å smitte meg eller kan han kun smitte meg hvis han har kjønnsvårter på penisen ?Han hadde fingerene i min skjede og tok deretter fingeren sin i rompehullet mitt, kan jeg da få hpv eller kjønnsvårter i romper? Bør vi kun ha vanlig samleie og hverken ta fingeren eller penisen i rompehullet etter å ha vært i skjeden først å uansett egentlig?Kan du være så snill å svare med ja eller nei og et veldig konktet svar.Hvis han f.eks ikke har vært med den ene handen i skjeden min kan han ta den litt i rompa mi? Tusen takk i forvei.

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er riktig at condylomer eller kjønnsvorter fremkalles av HPV-virus;- det er spesielt HPV type 6 og 11 som forårsaker vortene. Mer enn 70-80 % av seksuelt aktive får en HPV-betinget infeksjon en eller flere ganger i livet, slik at disse infeksjonene er meget utbredt. Hos de aller fleste forsvinner forsvinner viruset imidlertid etter knapt ett år.

Vortene smitter direkte eller indirekte ved hud- og slimhinnekontakt og det er således mulig å overføre viruset via hender eller penis fra en person med HPV til en annen person. Dette gjelder fra hud til slimhinne, fra slimhinne til hud samt mellom både hud og slimhinner begge veier. Smitten vil da enten stamme fra synlige vorter eller usynlige vorter;- en viss andel av vortene er ikke synlige med det blotte øye. På den måten er det mulig å overføre vortevirus selv om en person selv ikke har vorter som er synlige.

Helt å forebygge overføring av HPV-virus som kan fremkalle vorter samt de øvrige HPV-virus som kan være lokalisert nedentil er vanskelig;- ved riktig og konsekvent bruk av kondom kan man redusere risikoen for overføring med kanskje 50 %.
Når to partnere har sex sammen så er det jo vanlig at man har et forspill og som involverer både fingre, munn og kjønnsorganer. Helt å være på den sikre siden ved at dette unngås kan man likevel ikke være vis a vis overføring av HPV-virus og det er nok årsaken til at en så stor andel av befolkningen en eller annen gang får en HPV-betinget infeksjon, som f. eks. condylomer eller kjønnsvorter.

Men skulle man til tross for forsiktighet likevel få kjønnsvorter ved et seksuelt samliv så er det jo gode behandlingsmetoder som står til rådighet. Vis a vis andre HPV-infeksjoner som eventuelt kan fremkalle celleforandringer i livmorhalsen så anbefales alle kvinner å få tatt en celleprøve hvert tredje år etter fylte 25 år. Som det fremgår så er forutsetningene praktisk talt alltid til stede for overføring av HPV-virus mellom to partnere og det er derfor nokså vanskelig å utelukke mulighetene for dette i noen av de eksemplene du spør om, men på den annen side så skjer slik overføring langt fra alltid, men igjen, så si akkurat når er altså umulig.