Om kronisk prostatitt

Spørsmål

Hei.

Jeg var i flere år plaget av kronisk prostatitt. På en klinikk som jeg oppsøkte ble det bl.a. påvist markører for chlamydia fra sædprøve. Dette ble imidlertid påvist lenge etter at jeg hadde gjennomgått en 28 dagers antibiotikakur med doxycycline (som behandling mot prostatitt) og etter at jeg også hadde gjennomgått en standard behandling for chlamydia med to tabletter azitromax. Noen måneder senere ble jeg igjen behandlet med azitromax, men denne gangen med 500 mg per dag i en måned. Etter den siste behandlingen ble det ikke påvist markører for chlamydia i sæden.

Jeg er ikke lenger plaget av prostatitt, men av og til kan jeg kjenne litt ubehag i bekkenbunnen (perineum) og bak testiklene. Jeg er derfor bekymret for om jeg kan ha en kronisk form for chlamydia (eller en annen mikrobe). Klinikken som tidligere undersøkte sædprøver med henblikk på chlamydia tilbyr ikke lenger denne tjenesten - og etter hva jeg forstår vil kanskje ikke en standard test for chlamydia (urinprøve) klare å påvise en kronisk chlamydiainfeksjon i f.eks. prostata eller bitestikler.

Siden Olafiaklinikken ser ut til bare å tilby standardtesten for chlamydia (urinprøve) ønsker jeg derfor råd om hva jeg bør gjøre videre og hvor jeg kan henvende meg for få å dette undersøkt nærmere og eventuelt behandlet.

Vennlig hilsen
Mann 53

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Prostatitt er et vanskelig felt og tilhører urologenes arbeidsområde. Man skiller tradisjonelt mellom tre former for prostatitt;- akutt prostatitt, kronisk bakteriell prostatitt samt den ikke-bakterielle prostatitt, også kalt kronsk bekkensmertesyndrom. Prostata er en hvalnøttstor kjertel som ligger vanskelig til, bak og oppad for blæren og med vanskelig tilgang for prøvetagning. Påvisning av bakterier som kan fremkalle betennelse i kjertelen består enten i prøvetagning fra urin eller også, i spesielle tilfelle, fremkalling av sekret eller fuktighet fra prostata ved massasje av prostatakjertlen via anus og deretter påfølgende ny urinprøve. Påvisning av mikrober i sæd er sikkert også mulig, men ingen vanlig prosedyre. Videre er det riktig at en chlamydiainfeksjon også kan spre seg til prostata, men hvorvidt chlamydiabakterien er den overveiende sannsynlige årsak til en kronisk prostatitt er diskutabel. De bakteriene man regner som mest sannsynlige som årsak er forskjellige colibakterier, stafylokokker, enterokokker m. fl. Behandlingen for kronisk prostatitt er som oftest bredspektrede antibiotika av fluorokinolon type eller også andre bredspektrede antibiotika.

Du nevner i brevet ditt at det er påvist markører for chlamydia fra sædprøve, men du skriver ikke mer om disse markørenes natur. Muligens dreier det seg da om antistoffer mot chlamydia, disse rekvireres vanligvis fra blod og sier lite annet enn at en person på et tidligere tidspunkt har gjennomgått en chlamydiainfeksjon, men ikke noe om hvorvidt denne infeksjonen fremdeles er aktiv eller hvor den sitter, slik at disse, hvis det altså er antistoffer som det er snakk om, har liten plass i diagnostikk av aktiv sykdom. I vanlige fall vil man dessuten anta at en fire ukers kur med doxycyclin ville kurere en chlamydiainfeksjon.

Jeg tror det du bør gjøre er å bli henvist til spesialist i urologi og få ham eller henne til å undersøke deg for å komme en diagnose nærmere, basert på hva som foreligger av objektive funn etter en urologisk gjennomgang. Kronisk prostatitt kan ofte være plagsom, vansklig å diagnostisere og ikke alltid like lett å behandle. Urologen vil vanligvis ha god erfaring både diagnostikken og ikke minst i behandlingen av disse tilstandene. Lykke til og god bedring !