Om hvordan leve med herpes nedentil

Spørsmål

Hei For ca 4-5 år siden ble jeg smittet av herpes HSV-2. Jeg hadde et par utbrudd eller 4 før jeg fikk henvisning til hudlege. Følte at jeg ikke ble tatt på alvor, men fikk startet på Zovirax tror jeg det var. Fikk færre utbrudd, kanskje 1 eller 2 på 1 år. Da jeg sluttet på behandlingen begynte utbruddene å komme annenhver mnd. ca. Jeg fikk ny time hos hudlege i februar i år, og hun vurderte det slik at jeg kunne starte på Valtrex 500 mg. daglig. Hun anbefalte meg å ta noen pauser i perioder for å se om utbruddene avtok. Jeg har ikke hatt noen utbrudd siden februar. Jeg tok derimot en pause med Valtrex i starten av mai, og jeg har alt fått utbrudd igjen. Det er ikke et lett utbrudd, jeg har ganske vondt selv om jeg nå ikke er direkte kroppssyk. Jeg er singel og føler meg utrolig skamfull som har denne sykdommen. Jeg føler at jeg er den eneste som har den, og jeg snakker ikke med den om noen. Jeg har ikke fortalt noen av mine partnere om dette, men heller avsluttet forholdene. Om jeg går på Valtrex føler jeg meg ganske trygg, men kan jeg stå på disse tablettene over lang tid? Det viser jo seg gang på gang at når jeg prøver å ta en pause, så får jeg raskt tilbakefall. Hvor lenge kan jeg stå på disse, og må jeg ta pauser? Hvor ofte i så fall? Hudlegen sier at om jeg tar dem for lenge, så vil virkestoffene slutte å virke på meg?Det beste for meg er jo å bare bruke disse daglig resten av livet for å føle meg litt tryggere. Kan jeg det? Kan jeg få bivirkninger? Dette reduserer livskvaliteten min betraktelig. Jeg har opplevd å ikke få et forvarsel før såret er der. Da tenker jeg at jeg kan være smittsom i forkant. Hvordan er det da om mannen utfører oralsex på meg når jeg er smittsom, og kysser meg etterpå. Kan jeg få dette i munnen eller andre steder på kroppen? Hva om vi har samleie og jeg har oralsex på han etterpå? Jeg har så mange spørsmål rundt dette, men jeg må bare si at hudlegen ikke virker direkte trygg på feltet. Hun må slå opp når jeg spør om ting.

Kvinne 46

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår godt at du er lei deg for at du har en herpes, det er en sykdom du ikke på noen måte har ønsket å få og sikkert aldri følt at din adferd har vært slik at du hadde tenkt at du skulle ende opp med en, som du beskriver, nokså hissig herpes nedentil. Imidlertid er det jo slik at sykdommen ikke er farlig på noen måte og at det faktisk finnes medikamenter slik at man lettere kan leve med tilstanden. 


Valtrex forskrives kontinuerlig til pasienter som har hyppige utbrudd, det ansees at mer enn 6 til 8 utbrudd i året kan behandles kontinuerlig med 500 mg. Valtrex daglig, det forutsetter laboratorieverifisert genital herpes type 2. Mange trenger ikke 500 mg. for å holde herpesen i sjakk, for en del går det greit med 250 mg. daglig. Ved suppresjonsbehandling er det vanlig å legge inn en behandlingspause i alle fall en gang årlig og pausen bør omfatte to utbrudd. Det er vanlig at et utbrudd kommer nokså fort etter at man har sluttet med tablettene. 

Det er ingen absolutt grense for varigheten suppresjonsbehandlingen.


Hvis man derimot skulle stå på et antibiotikum kontinuerlig ville man vært bekymret for resistensutvikling, slik du nevner at legen din er, men hos immunkompetente er det vanligvis ikke noe problem med valtrex. Med immunkompetent mener man at man ikke har annen sykdom eller tar medikamenter som kompromitterer immunsystemet. Eksempelvis kan man se resistens hos pasienter som lider av HIV eller som fast tar medikamenter som inneholder cortison. 


Videre er det uvanlig med bivirkninger av medikamenter som aciclovir eller valaciclovir, som medikamentene kalles. Men det kan jo forekomme, det står angitt i pakningsvedlegget. 

At man i situasjoner som din kan hjelpe med et medikament som valtrex har selvsagt vært av stor og viktig betydning for alle dem som har tatt eller tar medikamentet. Men selv om man altså gjør det så hender det at man av og til kan få det som kalles gjennombrudd, dvs. at man til tross for at man står på valtrex likevel får et mindre utbrudd av herpes. Da kan man ta en noe større dose i kort tid som et par-tre dager for så å vende tilbake til grunndosen. 


Vi antar at så lenge man tar medikamentet så vil man vanligvis ikke overføre sin herpes til noen annen, men slike gjennombrudd kan imidlertid føre til det. Ingen regel uten unntak, desverre, noen fullstendig garanti for at det ikke kan skje finnes desverre ikke. 


Du nevner i brevet ditt at du aldri har diskutert det at du har en herpes med en partner. Ofte er erfaringen den at hvis man på et visst tidspunkt i et forhold er åpen med at man har en herpes så vil man ha det meget bedre etterpå og partneren vil som oftest også ta det med stor ro og neppe avslutte forholdet på grunn av det. Det er mange som her en herpes nedentil, det er en vanlig tilstand og de aller fleste vil med tiden finne frem til en livsmodus som er tilpasset dette og som nevnt også finne en partner som lever greit med at partneren har en herpes. 


Du nevner at legen din kan virke noe usikker i samtalene dere har hatt om herpes. Hvis du kunne finne frem til en lege som har bred erfaring med seksuelt overførbar sykdom generelt og herpes spesielt så ville det kunne hjelpe deg svært mye. En åpenhjertig samtale med en erfaren spesialist som har behandlet mange pasienter med en herpes som din er helt uvurderlig. Slike leger kan enten ofte være en gynekolog eller en venereolog, de siste finner du ved sentralsykehusenes hudavdelinger eller som praktiserende hudspesialister, litt avhengig av hvor du bor i landet. Det finnes også spesielle klinikker for seksuelt overførbar sykdom som Olafiaklinikken i Oslo. God bedring og lykke til ! 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-