Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om hvordan HV ikke overføres

Spørsmål

Hei, Har et spørsmål relatert til HIV smitte. Jeg kuttet med på en gjenstand i en butikk (lite kutt/stikk) usikker om det var blod på denne gjenstanden. Spørsmål - gitt at noen hadde kuttet seg på samme gjenstand tidligere/rett før, hadde jeg da hatt risiko for overføring av HIV? Har lest at viruset dør kjapt i friluft (usikker på Hva kjapt er?) og må inni blodet (usikker på hva som menes her?) for smittefare, men er usikker på hva som menes. Håper på oppklarende svar. Takk

Mann 31
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du er ikke den første som stiller akkurat denne typen spørsmål, spesielt med henblikk på overføring av HIV-virus;- mange er engstelige når slikt som du beskriver hender. HIV overføres på tre måter, seksuelt, fra mor til barn i svangerskap og ved amming samt ved blodsmitte. For at det siste skal skje må blodet føres gjennom hudbarrieren og inn i vevet på en eller annen måte;- det mest instruktive eksempelet er da sprøyten, som er utstyrt med en spiss som trenger gjennom hudleget samt en beholder fyllt av blod, og som når stempelet presses inn fører blodet inn i organismen.


I ditt tilfelle skar du deg på en gjenstand i butikken og du undres på om en slik skade kan medføre overføring av HIV. For det første er det jo høyst usannsynlig at noen skulle ha skåret seg på nøyaktig samme måte før deg og at denne personen attpåtil skulle ha vært HIV-positiv. HIV er en sjelden tilstand i Norge i dag;- de fleste av dem som er HIV-positive får behandling og er derfor ikke smitteførende. 


Dernest var det mange som undret seg på dette i begynnelsen av epidemien i 1980-årene. Amerikanerene gjennomførte raskt stort anlagte undersøkelser i ressurrssvake og fattige strøk i verden hvor folk bor tett og f. eks. bruker hverandres toilettsaker og i det hele tatt har en betydelig nærhet til hverandre i livets forskjellige tilskikkelser, herunder også skader som din. Det viste seg at viruset ikke ble overført annet enn ved de nevnte måtene. Selv om det altså i tanken logisk kjennes fullt mulig at et virus skulle kunne spre seg slik så er erfaringen den at det gjør viruset ikke, det dør øyeblikkelig når det forlater organismen og blir ikke sittende hverken på flater eller andre steder hvor det kan tenkes å smitte. Viruset mangler utenfor organismen alt det trenger for å opprettholde liv, som fuktighet, surhetsgrad, varme og en rekke andre fysikalske faktorer. Så ingen er blitt smittet slik du spør om, det er ikke rapportert i noen forskningssammenheng. Så dette kan du ta helt med ro.