Om hvordan Hiv-viruset ikke overføres

Spørsmål

Hei! Jeg er er kvinne på 26 år og har helseangst. Jeg var på et utested hvor jeg ble sånn passe beruset. Jeg måtte plutselig på do og tisse, og tok den første ledige doen. Jeg syns det luktet litt rart der inne men tenkte ikke så mye over det. Etter at jeg kom ut av doen sa en jente til meg at fire(!!) stykker hadde vært inne på den doen og gjort seksuelle ting. Jeg ble redd for smitte mtp sæd/blod. Heldigvis satt jeg meg ikke ned på toalettet da jeg var inne på doen(pga min angst for bakterier/virus). Jeg gjorde som jeg gjør når jeg er på do i skogen og bøyde knærne slik at jeg tisset oppi toalettskålen. Trusen min var ca 5 cm borte fra toalettsetet. Når jeg tisset så jeg at det kom dråper på toalettsetet. Når dette skjedde, blir jeg redd for at strålene med urin først traff setet og deretter skvettet videre fra setet og på trusen min. Jeg har eksem/psoriasis så jeg er litt sår nedentil og er derfor redd for at allerede eksisterende hiv virus (fra feks. sæd) som befinner seg på toalettsetet skal kunne ha skvettet over på min truse når det sprutet litt urin fra meg på toalettsetet.. Og at når jeg da tok på meg trusen igjen fikk viruset inn i eksemet/vagina/endetarmsåpning. Det må nevnes at jeg ikke så noe sæd der, men det luktet sterkt og jeg var redd for det i ettertid at det kunne ha vært noe der.. Det skal også sies at det var fire menn inne på doen. (Ikke at det nødvendigvis utgjør en større fare for hiv-virus mtp at flere heterofile også har hiv i dag). Men at det er en større sjanse for at det var virus/bakterier der i det hele tatt er større når det var fire personer inne på en liten do.. Håper du kan svare meg på om jeg trenger å bekymre meg for at jeg kan ha blitt smittet av hiv på dette måten. Jeg blir gal av å tenke på diverse smittemåter og søker meg frem på flere sider for å finne svar. Jeg innser at jeg har et problem når det kommer til helseangst og jeg får hjelp til dette hos psykolog. Håper på svar!

Kvinne 26

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Mange har gjennom de årene vi har hatt HIV-infesjonen tenkt i samme retning som deg, er det overhodet mulig å bli smittet av HIV på uvanlig vis, som f. eks. slik du beskriver, fra sprut fra biologisk materiale som er etterlatt på et toalett av en eller flere som har brukt toalettet tidligere ? Logisk sett er det intet i veien med selve resonnementet, hvorfor skulle ikke det kunne være mulig og hvorfor hører vi aldri om noen som er blitt smittet på den måten ? 


Det forholder seg slik at HIV er et meget lite smittsomt virus. Det ble tidlig klarlagt at det ble overført på tre måter;- fra mor til barn ved svangerskap, fødsel og amming, ved seksuelt samkvem samt ved blod og eventuelt, i sjeldne tilfeller ved andre kroppsvæsker, som f. eks. vaginalsekret og sed. Dette postulatet er støttet av all senere erfaring;- det som er tenkelig er nettopp det, tenkelig, men skjer ikke i praksis. Det ble tidlig gjennomført store undersøkelser av fattige befolkninger i byer hvor folk bodde tett under suboptimale hygieniske forhold;- deling ikke bare av toaletter, men av toalettsaker, matlagingsnødvendigheter, tekstiler mm. Ingen overføring av HIV-viruset ble funnet utenom ved de ovennevnte tre smitteveiene. 


At en kroppsvæske fra noen annen lander på ens hud eller på et toalettpapir eller havner innenfor trusen er ikke spesielt tiltalende, men er ikke farlig vis a vis overføring av HIV. Viruset går en hurtig død i møte idet det forlater kroppen av mangel på de nødvendige omgivelser viruset trenger for å overleve. Smittsomheten ved et vanlig ubeskyttet fullgått heteroseksuelt samleie er på mellom 1 på tusen og 1 på ti tusen samleier, gitt hele og kontinuerlige slimhinner hos begge parter samt fravær av annen seksuelt overførbar sykdom. Mer enn 95 % av alle HIV-smittede i verden har fått HIV på den måten. Dernest må vi også ha i mente at HIV-infeksjonen er meget lite utbredt i Norge og de aller fleste som er HIV-positive bruker effektive medisiner som holder sykdommen i sjakk og forhindrer at andre blir smittet.  


Så din opphold i det sterkt frekventerte lille toalettet var sikkert en ubehagelig opplevelse, men noen fare for overføring av sykdom, herunder HIV forelå ikke. Dette kan du ta med knusende ro.   

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn