Om hvordan HIV-viruset ikke overføres

Spørsmål

Hei. Jeg klarte å ta på og bite på klestøy med sæd. Jeg hadde også sår på den hånda jeg rørte klestøyet. Kan jeg bli HIV-smittet på denne måten? Jeg håper på et klart svar. Takk.

Kvinne

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Nei, dette kan du ta med ro. HIV-viruset er lite smittsomt og det er aldri vist at det smitter på den måten du spør om. HIV-viruset smitter prinsipielt på tre måter;- fra mor til barn i svangerskap og ved amming samt ved at smitteførende væsker som f. eks. blod på en eller annen måte blir ført inn i organismen. Det holder ikke at blodet eller annen smitteførende væske kommer i kontakt med kroppsoverflater;- væsken må bli ført gjennom overflatebarrieren, som kan være hud eller slimhinne, og inn i organismen, som ved et sprøytestikk f. eks. HIV overføres bl.a. ikke ved kyss. Og selv ved spørytestikk med HIV-positivt innhold så overføres viruset i bare en liten andel av slike uhell som forekommer f. eks. i helsevesenet. Kontakt med HIV-infisert materiale fra f. eks. en såroverflate er heller ikke tilstrekkelig for at HIV overføres idet en såroverflate meget hurtig tildekkes ved en sårvæskehinne som forhindrer at viruset overføres.  

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Ishita Barua
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-