Om hvordan HIV ikke smtter

Spørsmål

Hei. Jeg er en ung mann som ofte bekymrer meg for hiv og mulige smittemåter. Dersom en person med hiv er på toalettet rett før jeg bruker det. Denne personen blør inne på toalettet og bruker dopapir, og etterlater seg noe blod på det gjenværende dopapiret. Jeg bruker det samme toalettet rett etter den hiv-infiserte personen, og jeg tørker meg grundig med dopapiret som har hiv-infisert blod på seg: Jeg har vrengt forhuden og tørker grundig på urinrørsåpningen og hele penishodet, og jeg tørker meg også grundig bak i endetarmsåpningen. Spørsmål: 1. Er det mulig å bli smittet av hiv på denne måten? 2. Er det slimhinner i urinrørsåpningen og penishodet på menn og i endetarmsåpningen (hvor langt inni begge deler starter eventuelt slimhinnene)? 3. Må slimhinner være skadet/ha rifter/blø for at de kan være mulige smitteveier? Takker for svar.

Mann 24
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Den typen overføring av mikrober som du beskriver vedrørende toalettbesøk ble i høy grad vurdert i HIV-epidemiens første år. Amerikanerne satte igang med svære smitteundersøkelser i fattige kvarterer i sitt nærområde over tid. Resultatene av disse omfattende studiene var at HIV smitter på tre måter;- ved sex, fra mor til barn ved svangerskap og amming samt ved HIV-holdige kroppsvæsker, som blod, sed og vaginal fuktighet. HIV-viruset er videre svært lite smittsomt og statistisk regnes det med at smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie er mellom 1 på tusen og 1 på ti tusen fullgåtte samleier, gitt hele og kontinuerlige slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom. 


Mange har brukt logikkens termer og resonnert som du i forbindelse med de fleste tenkelige smittesituasjoner, men det fornuftsmessige og logiske trenger ikke å ha samsvar med eller relevans overfor den biologiske empiri. Blod på eller ved et toalett eller i forbindelse med tøy som brukes til tørking eller i noen annen forbindelse og som kommer i kontakt med hud og slimhinner, med eller uten lesjoner, vil ikke kunne overføre HIV, men muligens hapatitt B, som er svært meget mer smittefarlig enn HIV-viruset.  Slik type HIV-overføring er ikke vist, dvs. ikke beskrevet i noen litteratur. Så dette kan du ta med stor ro. Lykke til !