Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om hvordan HIV ikke smitter

Spørsmål

Hei, 1) Jeg er litt plaget av dette med overlevelse av HIV-virus i tørket blod. Har lest på deres side at HIV-viruset nøytraliseres og dør når blodet tørker inn. Men så står det flere steder at HIV-virus under visse betingelser kan overleve opptil 14.dager. Det skaper forvirring og frustrasjon. Hva stemmer? 2) Kan du også svare på om HIV-viruset overlever i følgende situasjon: det mistenkes at man kommer bort i tørket blod på dørhåndtak med sine hender. Det rengjøres umiddelbart med Anti-bac. Etter det gjør man diverse oppgaver; kjører bil, bruker PC. Etter 2 timer tar man på øyner til en person eller andre steder med åpning med samme hånd hvor man mistenker tørket blod, vil HIV-viruset fremdeles være levende i tørket blod og smitte den personen som ble tatt på hvis man hadde igjen rester av tørket blod på de samme hendene til tross for anti-bac? Dette er tanker som beskymrer meg ovenfor den personen man var i kontakt med. Jeg håper du kan svare på dette..

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår ikke helt hvor du kan ha lest at HIV-viruset under visse betingelser kan leve så lenge som 14 dager utenfor kroppen, men riktig er det ikke når man unntar i viruskulturer på de medisinske laboratoriene hvor det er nødvendig.  På internett finnes opplysninger vedrørende helse som enten er utdatert eller direkte feil siden de ikke sjelden stammer fra ikke-autoritativt medisinsk hold med derav følgende manglende korreksjon. 


HIV-viruset er et meget lite smittsomt virus som overføres til mennesket via tre smitteveier;- fra mor til barn i svangerskap og ved amming, seksuelt, og da menes i det store og hele ubeskyttede vaginale og anale samleier samt ved blodsmitte. Hadde HIV-viruset vært så smittsomt som f. eks.hepatitt B så ville HIV-epidemien hatt et ganske annet forløp. Størknet blod på gater og streder overfører ikke HIV. Viruset er som de fleste andre mikroorganismer;- det kan ikke leve under andre omstendigheter enn dem som forefinnes i kroppen, så som bestemt temperatur, surhetsgrad, fuktighet samt en rekke andre fysiske og kjemiske faktorer. Uten disse dør viruset, kort og godt. 


Ditt spørsmål vedrørende størknet blod på dørhåndtak med etterfølgende antibac-vask samt derpå gjennomføring av en rekke aktiviteter for så å berøre øyets overflate eller slimhinner ellers på kroppen medfører ikke overføring av HIV-virus og heller ingen andre mikroorganismer, inkludert også hep B. Så dette kan du ta helt med ro. Lykke til ! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-