Om hvordan HIV ikke smitter

Spørsmål

Hei, 1) Jeg er litt plaget av dette med overlevelse av HIV-virus i tørket blod. Har lest på deres side at HIV-viruset nøytraliseres og dør når blodet tørker inn. Men så står det flere steder at HIV-virus under visse betingelser kan overleve opptil 14.dager. Det skaper forvirring og frustrasjon. Hva stemmer? 2) Kan du også svare på om HIV-viruset overlever i følgende situasjon: det mistenkes at man kommer bort i tørket blod på dørhåndtak med sine hender. Det rengjøres umiddelbart med Anti-bac. Etter det gjør man diverse oppgaver; kjører bil, bruker PC. Etter 2 timer tar man på øyner til en person eller andre steder med åpning med samme hånd hvor man mistenker tørket blod, vil HIV-viruset fremdeles være levende i tørket blod og smitte den personen som ble tatt på hvis man hadde igjen rester av tørket blod på de samme hendene til tross for anti-bac? Dette er tanker som beskymrer meg ovenfor den personen man var i kontakt med. Jeg håper du kan svare på dette..

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår ikke helt hvor du kan ha lest at HIV-viruset under visse betingelser kan leve så lenge som 14 dager utenfor kroppen, men riktig er det ikke når man unntar i viruskulturer på de medisinske laboratoriene hvor det er nødvendig.  På internett finnes opplysninger vedrørende helse som enten er utdatert eller direkte feil siden de ikke sjelden stammer fra ikke-autoritativt medisinsk hold med derav følgende manglende korreksjon. 


HIV-viruset er et meget lite smittsomt virus som overføres til mennesket via tre smitteveier;- fra mor til barn i svangerskap og ved amming, seksuelt, og da menes i det store og hele ubeskyttede vaginale og anale samleier samt ved blodsmitte. Hadde HIV-viruset vært så smittsomt som f. eks.hepatitt B så ville HIV-epidemien hatt et ganske annet forløp. Størknet blod på gater og streder overfører ikke HIV. Viruset er som de fleste andre mikroorganismer;- det kan ikke leve under andre omstendigheter enn dem som forefinnes i kroppen, så som bestemt temperatur, surhetsgrad, fuktighet samt en rekke andre fysiske og kjemiske faktorer. Uten disse dør viruset, kort og godt. 


Ditt spørsmål vedrørende størknet blod på dørhåndtak med etterfølgende antibac-vask samt derpå gjennomføring av en rekke aktiviteter for så å berøre øyets overflate eller slimhinner ellers på kroppen medfører ikke overføring av HIV-virus og heller ingen andre mikroorganismer, inkludert også hep B. Så dette kan du ta helt med ro. Lykke til ! 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-