Om hvordan HIV ikke smitter

Spørsmål

Hei! Jeg er en ung kvinne som sliter en del med helseangst, da spessielt angst for blod og mulig smitte av sykdommer som HIV. Er så bekymret for dette at jeg nå snart skal til psykolog for å få noen å snakke med.

Har hatt episoder hvor jeg er livredd for å ha blitt smittet med hiv. Men ikke gjennom sprøytebruk, samleie og blodoverføring som er vanligst. Har fast partner og en sønn på 1 år. Ser jeg blod blir jeg uvel og redd for smitte og komme borti osv. Da er dagen min ødelagt.. Har noen spørsmål vedrørende hiv-smitte da jeg i dag er ganske bekymret.

1. Er det er mulig å bli smittet av hiv via mat som det kan være infisert blod i?

2. Grunnen til min engstelse i dag er en hendelse fra i går. Jeg var på besøk og ble tilbudt jordbær som ble solgt ute i gata i sentrum. Da disse er røde liker jeg selv å vaske de og sjekke før jeg spiser. Følte meg presset til å spise. Det gikk bra helt til jeg tygget i en bit som avga en helt annen smak! Minnet meg om blodsmak og nå er jeg livredd den jorbærbiten jeg spiste var infisert med hiv-blod på et vis. (Vet det høres rart ut, men det er teoretisk mulig noen kan ha sølt blod, stikket sprøyte osv..) Hvor sannsynlig er smitte hvis det var tilfellet?

3. Etter jeg kjente biten gikk jeg på toalett for å spy opp jordbæren og prøvde å unngå svelge den. Spydde mer når jeg kom hjem, og etterhvert kom det litt magesyre. Ble sår i halsen senere på kvelden og i dag. Tror du det er et symptom på hiv eller som følge at jeg prøvde å spy ut mest i går?

4. Har ved tidligere bekymringer unngått å teste, men nå sliter jeg veldig. Har jeg krav på fra legen å kunne teste ut ifra mine bekymringer og hvor lenge må jeg vente før jeg kan teste meg? Er helt i fra meg og bekymret. Gråter så fort jeg er hjemme, selv om samboer for ørtende gang prøver å berolige meg med at jeg ikke har blitt smittet.. Har ventet i 7 mnd nå på å komme inn til psylolog, men vil virkelig teste meg denne gangen når jeg kan det!

Takk på forhånd!

Mvh bekymret ung kvinne

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du er på ingen måte alene med slike bekymringer som du beskriver;- tvert imot, til tross for at vi nå har hatt HIV-epidemien i mer en femogtredve år i Norge og ellers i verden så er det mange som fremdeles sliter med angst for å bli smittet på uvanlige måter. Storsamfunnet ved helsevesenet er de som generelt er ansvarlige for at sakelig og forstålig informasjon rekker ut til alle grupper av befolkningen i et land og all erfaring viser at denne typen helseinformasjon må skreddersys til den del av befolkningen man spesielt ønsker å nå. Det er mange år siden pressen interesserte seg i det monn som skal til for holde informasjonen varm i befolkningen om den fremdeles pågående HIV-epidemien siden det jo er lite nytt å melde;- hvert eneste år er det faktisk mange mennesker, også i Norge som blir smittet med HIV.

Så til det du spør om. HIV-viruset overføres definitivt ikke ved inntak av mat. HIV-viruset er i seg selv lite smittsomt og vil øyeblikkelig nøytraliseres og dø når det ikke lengre er omgitt av de fysiologiske faktorer det trenger for å bevare seg selv som smittsom organisme. Slike faktorer er varme, fuktighet, surhetsgrad samt mange andre som er helt nødvendig for virusets eksistens. Og selv om noen hadde sprøytet virusholdig væske inn i det jordbæret du syntes smakte underlig så ville det altså ikke kunne overføres til deg. Du selv har likeledes en rekke immunfaktorer i munnhule og hals som vil forhindre at du smittes med HIV og disse tar seg kontinuerlig av alt som kommer i kontakt med munnhulen av mat drikke, andres spytt ved kyss etc.

Systemer fungerer aldeles utmerket siden vi daglig får i oss en rekke substanser som inneholder de forskjelligste mikroorganismer. Det er ikke til dags dato en eneste person som er smittet i Norge via en sprøytespiss som noen var så uheldig å trå på eller som på annen måte kom til å stikke en person etter å ha vært brukt av andre. Den statistiske risikoen for å bli smittet med HIV for et helsepersonell som tar blodprøve av en HIV-positiv pasient der hvor sprøyten direkte etter å ha vært fjernet fra pasienten settes inn i vedkommende ved et uhell og innholdet trykkes inn med stempelet på sprøyten er så liten som 3-4 av tusen slike uhell. Ved vanlig ubeskyttet heteroseksuelt samleie er smitterisken der den ene parten er HIV positiv så liten som 1 på mellom tusen og ti tusen fullgåtte samleier forutsatt hele slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom, med andre ord er, til tross for at man ville tro at nesten alle ville bli smittet, dette ikke tilfelle siden viruset er så lite smittsomt.

Du beskriver at du ble sår i halsen etter forsøk på å brekke opp mageinnholdet ditt etter inntaket av jordbærene. Sårheten er et resultat av den mekaniske påkjenningen halsen din således ble utsatt for og har ikke noe som helst med HIV å gjøre. Det er leit å lese at du er så lei deg for både dette og at du stadig går og tenker på at du utsettes for en smittetrussel som den du beskriver. Ta gjerne en tur til fastlegen eller annen lege og diskuter med ham eller henne hvorvidt du bør ta en HIV-test før du kommer til psykologen slik at alle usikkerhetsmomenter i dette henseende ikke er med i bildet når du får kontakt med psykologen. Siden problemstillingen er veldig vanlig har mange psykologer og andre hjelpere fått god erfaring med å hjelpe pasienter som deg. Jeg ønsker deg lykke til og riktig god bedring !