Om hvordan HIV ikke overføres

Spørsmål

Hei! For 3 uker siden hadde jeg beskyttet samleie med en kvinne jeg datet. Født og oppvokst i Norge med utenlandsbakgrunn. Etter samleien la jeg merke til at jeg hadde blod rundt kondomen (Under henne fra akten) Rett over neglen hadde jeg et lite sår som var halvveis grodd tror jeg. Jeg husker ikke helt, men kan hende jeg fikk det akkurat der. Jeg blødde ikke selv og såret mitt i seg selg var tørt. Vasket så klart hendene mine rett etter å ha lagt merke til det grundig. Fikk forsikret meg av vedkommende at hun var helt ren og generelt i god helse. Da hun testet seg kontinuerlig og hadde meldeplikt om hun skulle ha hatt noe sånt siden hun jobbet som helsesekretær. Jeg tok en hurtigtest for HIV nå på mandag. 3 uker etter mulig smitte og den var negativ. I 4 dager har jeg nå hatt litt irritert/vond hals. Men, ingen andre form for symptomer. Har i tillegg snakket med sex og samfunn og fått fortalt at jeg kan ta det med ro. At det skal mer til enn det jeg fortalte for at jeg skal kunne bli smittet. Alt i alt så dreper tanken meg og har begynt å gå meg på psyken ganske grundig. Er generelt også ganske paranoid for sykdommer i seg selv. Håper på beroligende svar. Takk på forhånd!

Mann 24
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du er i godt selskap vedrørende det å ha fått tanker om hvordan man får en blodsmittesykdom siden du oppdaget det med neglen samt at din partner kanskje hadde noe så alminnelig som første dag av menstruasjonen;- noen ganger kan det hende at den forskyver seg, det i seg selv er helt alminnelig. Veldig mange skriver til oss og andre ut fra samme problemstilling og spør om faren for blodsmitte, men ved blodsmitte forstår man det slik at blod må ha blitt ført gjennom huden og inn i vevet for å kunne overføre sykdom, som f. eks. ved et sprøytestikk, noe du sikkert selv er klar over. 


 At du kunne ha fått noe blod over det lille området ved neglen som du omtaler kan sikkert også hende, men sykdommer som HIV overføres ikke så lett. Generelt er HIV-viruset nokså lite smittsomt. At HIV-testen var negativ tre uker etter det seksuelle møtet er også svært positivt for deg;- du er inntil visshet grensende sannsynlig sant HIV-negativ. Men du må ta en test om noen uker igjen, og da helst en vanlig test hos en lege eller annen primærhelseinstitusjon;- en alminnelig blodprøve som sendes til et mikrobiologisk laboratorium, for helt å forvisse deg om at resultatet stemmer. Halsen du beskriver kan være et symptom på så mangt, herunder også en primær HIV-infeksjon, men i fravær av andre symptomer og tegn til samme er det helt usannsynlig. Sex og samfunn har absolutt sine ord i behold etter å ha beroliget deg, dette er ikke måten en HIV-infeksjon sprer seg på. Lykke til !