Om HPV-virusinfeksjon og smitte

Spørsmål

Hei, Jeg har ved celleprøve og vevsprøve i vår fått påvist at jeg har celleforandringer på livmormunnen som er 'vanlige' og at jeg skal ta ny celleprøve (vevsprøve?) i desember. Er det slik at alle 'vanlige' celleforandringer innbærer å være smittet av HPV virus? Innebærer det at jeg er smittsom for partneren min? Jeg har hatt sex med samme partner i 20 år. Han har hatt ubeskyttet sex med en annen i ett års tid (under denne tiden hadde vi ikke sex) . Han avsluttet relasjonen for ett år siden. Vi har ikke hatt sex siden. Er det fare for at partneren min er smittet med HPV virus fra denne relasjonen - og kan smitte meg, og bør han teste seg, før vi har sex? MVH og takk for svar!

Kvinne 65

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Celleforandringer som foranledninger vevsprøver og gjentatte prøver innen en viss tid indikerer vanligvis at det er funnet HPV-betingede forandringer i slimhinnen der prøvene er tatt og som kan representere forstadier til utvikling av ondartede celler. Det er viktig å vite at det således foreligger en infeksjon og ikke kreft. De aller fleste slike forandringer går bort av seg selv og for å være sikker på det vil det bli foretatt kontrollprøver etter et fastlagt skjema som er likt for alle hvor slike forandringer påvises. Det knytter seg et fast opplegg for eventuell videre oppfølging, avhengig av typen og graden av de forandringer som påvises. Ofte følger prøvetagning for HPV-virus med slike kontroller. Således er det overveiende sannsynlig at du deler en eller flere HPV-virustyper med din mann, som du altså tidligere hadde sex med. Generelt vil flere som har sex med samme person som har en pågående HPV-infeksjon kunne ha samme HPV-virusinfeksjon.


Du spør om din mann bør teste seg før han har sex med deg igjen. Det finnes mer enn 200 forskjellige HPV-typer hvorav ca. 30-40 kan overføres til slimhinnene nedentil, i anus, munnhule og svelg. 9 av 10 tilfeller av livmorhalskreft forårsakes av 7 typer av HPV og av disse er HPV 16 og 18 de viktigste. HPV-testing foretas i praksis i dag bare fra livmorhalsen hos kvinner, HPV-testing av menn gjøres ikke rutinemessig i klinikken siden det ikke foreligger godkjente tester for menn og heller ikke behandling av HPV-infeksjonen i seg selv. Det er ikke så mange alternativer for å beskytte seg mot HPV-smitte;- kondom beskytter i ca. 50-70 %, noe avhengig av riktig bruk. I 9 av 10 tilfeller av HPV-infeksjon vil infeksjonen gå over av seg selv i løpet av 6-24 måneder og en slik HPV-infeksjon er derfor ikke farlig.


HPV-vaksine beskytter mot ny smitte med HPV-virus, men har ingen innvirkning på allerede tilstedeværende HPV-infeksjoner. Kanskje bør du overveie å diskutere HPV-vaksine både for deg selv og din mann med den legen som du går til kontroll hos. Lykke til !  

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-