Om HPV-virus og smitte

Spørsmål

Jeg er 55 år, fikk HPV viruset for 4 år siden påvist. Har flere ganger hatt kjønnsvorter. Har nå en ny partner derfor håpe jeg å kunne få svar på disse spørsmålene.

Hvis vi ha vanlig samleie smitter HPV da ved å ha oralseks?

Hva menes med at det smitter fra hud til hud?

Kan det smittes over til andre deler av kroppen?

Har ingen kjønnsvorter nå kan jeg få de igjen?

Hva er evt. viktig å vite i forhold til min nye partner og vårt seksliv?

Er jeg smittebærer resten av livet selv om jeg ikke ha vorter nå?

Hvis vi har vanlig samleie uten kondom, hva kan konsekvensene for min partner være?

Bør min partner vaksinere seg mot HPV (han er 53 år)?

Finnes det muligheter til å finne ut om jeg har den virustypen som kan framkalle kreft?

Kan man finne ut om min partner har antistoffer i kroppen og dermed aldri kan bli smittet?

Hvis jeg ikke ha påvist HPV virus i et år og vi har i løpet av det året hatt vanlig samleie uten kondom kan vi da ha etter et år oralseks med hverandre uten å smitter hverandre i munnen/svelget osv. med HPV eller er det fortsatt da fare for å kunne smitte hverandre?

Er det farligere å få kreft i munnen/svelget enn i underlivet?

Hvis HPV ikke bli påvist i kroppen på et år kan man da ikke lenger smitte noen på noen måte eller kan det kommer igjen seinere?

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Den vanligste overføringsmekanismen av HPV-virus er vanlig samleie, men HPV kan også smitte ved oral sex. HPV-virus kan overføres fra hud til hud ved at tilstedeværelse av HPV i den enes hud, f. eks. fra nesten usynlige vorter ved gnidning mot en partners hudområde som kan ha ørsmå rifter som virker som inngangsporter for viruset. Generelt kan tilstander som er fremkalt av HPV-virus overføres til alle kroppsoverflater inkludert slimhinnene i kroppsåpningene. 90 % av alle HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder, men gir ingen varig immunitet. Det betyr at man igjen kan bli smittet med en eller flere HPV-typer. Har man fått påvist en eller flere HPV-typer nedentil kan de overføres ved seksuelt samliv;- bruk av kondom kan redusere den statistiske sjansen for å overføre infeksjonen til seksualpartneren med ca. 50 %. Hvis man fremdeles har en HPV-infeksjon nedentil så vil det alltid foreligge en mulighet for at den infeksjonen kan overføres til en seksualpartner. Det er ingen øvre aldersgrense for å la seg vaksinere mot HPV, men vaksinen beskytter bare mot fremtidige HPV-infeksjoner og har ingen innvirkning på eksisterende infeksjoner.

Ved celleprøve fra livmorhalsen gjør man nå samtidig typing av eventuell tilstedeværelse av HPV-virus og da vil man få beskjed om hvilke typer som er påvist. Hvis man er bærer av et eller flere virus som kan medvirke til å fremkalle forstadier til livmorhalskreft får man beskjed om det. Denne tilstanden blir fulgt opp av helsevesenet. Påvisning av antistoffer mot HPV-virus gjøres ikke som rutineprøve. Generelt er det vanskelig å si noe sikkert om hvorvidt HPV-virus vil eller ikke vil overføres ved seksuelt samliv siden HPV-infeksjoner er så utbredt i befolkningen. HPV kan overføres til munnhule og svelg, men HPV-betinget kreft i dette området tar mellom 20 og 30 år for å utvikle seg, mens livmorhalskreft tar fra 10 til 15 år. Sannsynligheten er større for at en HPV-virusinfeksjon oppdages tidligere i livmorhalsen siden de fleste kvinner går til kontroll for utelukke at hun har forstadier til kreft i dette området. Kreft i munnhule eller svelg må oppdages ved at personen får symptomer som kan tyde på kreft, som forandring av munnhulens slimhinner, sår som ikke vil gro eller kuler og hevelser på halsen. Begge kreftformer kan være farlige hvis man ikke påviser dem i tidlige stadier. Hvis man har fått HPV-virusinfeksjon påvist en eller flere ganger så vil altså denne infeksjonen i opptil 90 % av tilfellene gå tilbake av seg selv, mens de resterende infeksjonene vil fortsette. Siden det ikke tas HPV-prøver fra annet sted enn fra livmorhalsen så kan man ikke med sikkerhet uttale seg om personen fremdeles kan ha en overførbar HPV-virusinfeksjon.